Speelsters onder 16 vergeet te winnen van Denemarken

3 juli 2017, 10:00

KNVB-coach Jessica Torny: "We hebben twee punten verloren." - Foto: KNVB Media

"Tegen Duitsland hebben we een punt gestolen, nu hebben we er twee verloren", zei KNVB-coach Jessica Torny na het tweede gelijkspel van Speelsters onder 16 op het Nordic Tournament. Tegen Denemarken kwam de ploeg zondag in het Finse Kempele niet verder dan 0-0. De tweede plaats in de poule is voor Nederland nu nog het hoogst haalbare.

"Ik had de meiden de winst gegund, want ze speelden een prima eerste helft. Maar we creëerden uiteindelijk vooral in de tweede helft toch ook te weinig honderd procent-kansen om te winnen", aldus Torny wier formatie voor rust wel een paar keer dicht bij een treffer was.

Dominant

Speelsters onder 16 neemt in Finland deel aan het sterk bezette Nordic Tournament.

"In de eerste helft heeft Denemarken een paar keer geprobeerd te counteren, maar meer dan dat was het niet. We beheersten het spel en stonden achterin goed. Denemarken is niet gevaarlijk geweest. Wij hadden denk ik 85 procent van het balbezit."

Ondanks de nul op het scorebord, ging Oranje bij rust hoopvol de kleedkamer in. Met vijf ingebrachte wissels kwam Denemarken echter met een ander gezicht en ander spel de kleedkamer uit. Nederland werd fors onder druk gezet en de ploeg van Torny moest even omschakelen. Na tien minuten was de Deense storm uitgeraasd en nam Onder 16 het heft weer in handen.

Treffer afgekeurd

Anna Knol.

Sarah Jongbloed leek Oranje naar een terechte 1-0 voosprong te schieten. De assistent-scheidsrechter oordeelde echter dat Anna Knol - die de bal niet kreeg - buitenspel stond en keurde de goal alsnog af. Bij een sliding op Anna Hightower in het strafschopgebied ging Torny weer van haar stoel, omdat zij een overtreding zag in de forse ingreep. Ook nu werkte de Duitse scheidsrechter niet mee en zag er geen strafschop in.

Toen Nederland na het duel wel de penaltyserie won - beslissend bij een eventuele gelijke stand in de poule - was de ontlading dan ook groot. "Alsof ze kampioen waren geworden", aldus Torny die keeper Anouk van der Klooster twee strafschoppen zag stoppen en een bal tegen de lat zag gaan. "Claire Dinkla was tegen Duitsland al de 'woman of the match' en nu deed Anouk het heel goed. Mooi om te zien dat de keepers op hun eigen manier beslissend waren."

In de poule heeft Noorwegen de leiding genomen na de 3-1 overwinning op Duitsland, gevolgd door Nederland met twee punten. Denemarken en Duitsland haalden tot nu toe een punt. Dinsdag neemt Nederland het op tegen Noorwegen, waarna donderdag de finale en plaatsingswedstrijden worden gespeeld.

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de wedstrijdstatistieken en andere uitslagen.