Speelsters onder 16 sleept in extremis gelijkspel uit het vuur

30 juni 2017, 16:45

Het openingsduel van het Nordic Tournament kende voor Speelsters onder 16 een enerverende slotfase. De ploeg maakte in de allerlaatste minuten 0-2 achterstand ongedaan en stelde alsnog een 2-2 gelijkspel veilig.

"Echt op zijn Duits, hè!", lachte KNVB-coach Jessica Torny vrijdagmiddag in het Finse Kempele. "We hebben de laatste tien, vijftien minuten geprobeerd om nog vol druk te zetten op Duitsland. Je ziet dat we er dan toch nog een gelijkspel weten uit te persen", aldus Torny die zelf zeven jaar in de hoogste Duitse competitie actief was en tevreden kon zijn over de eerste helft.

Eerste helft in evenwicht

Jessica Torny.

Het was namelijk een gelijkopgaande strijd waarbij Onder 16 prima voetbalde, gevaarlijk werd en met negen corners vaak bij het Duitse doel te vinden was. Maar hoewel Nederland bij het UEFA Development Tournament in februari nog met 2-0 van Duitsland won, wist de ploeg nu het net nog niet te vinden.

Toen Duitsland na de pauze uit een ander vaatje ging tappen, kwam Oranje vervolgens in het nauw. "Als zij met kracht en power gaan spelen, hebben wij het moeilijk. We werden afgetroefd in de duels en hadden moeite om zelf in balbezit de rust te bewaren", zag Torny.

Opportunistisme

De treffers lieten dan ook niet lang op zich wachten. Zes minuten na de pauze schoot Jule Gloy een eerst nog weggewerkte corner vanaf de vijfmeterlijn binnen. En na een uur spelen had keeper Claire Dinkla eerst nog verweer bij de een-tegen-een-situatie met Shekiera Martinez, maar de rebound van de spits was te veel van het goede: 0-2.

"Zij gooiden alles op die spits en hun nummer tien zonder dat er veel lijn in zat. Wij waren voetballend beter", meende Torny wier elftal het verzorgde spel in de slotfase moest laten varen om een resultaat te halen. Het meer opportunistische spel had resultaat. Jamie Ravensbergen zette in de laatste minuut goed druk en stuurde met de veroverde bal Chasity Grant de hoek in. De middenvelder zag Lakeesha Eijken vrij staan en de invaller draaide prima weg en schoot binnen: 1-2.

Matige start

Jonna van de Velde tekende in blessuretijd voor de gelijkmaker tegen Duitsland.

Met nog de blessuretijd te gaan pakten de speelsters vervolgens snel de bal uit het net en renden richting middenstip. Niet lang daarna mikte Jonna van de Velde de corner van Eijken binnen: 2-2. "Voetballend lukte het niet. We hebben laten zien dat we het ook op de andere manier kunnen", aldus Torny die ondanks het late gelijkspel niet tevreden met de geleverde prestatie. "Dit is een matige start. We kunnen echt veel beter."

Zondag is Denemarken de volgende tegenstander. Dinsdag volgt Noorwegen, waarna donderdag de finale en plaatsingswedstrijden van het toernooi om de Nordic Cup worden gespeeld.

Statistieken

Wedstrijd
Duitsland - Nederland 2-2 (0-0).

Scoreverloop
46. Jule Gloy 1-0; 59. Shekiera Martinez 2-0; 80.  Lakeesha Eijken 2-1; 80+2. Jonna van de Velde 2-2.