Toernooiwinst Speelsters onder 16

KNVB Media
KNVB Media
21 februari, 9:30

Na de uitstekende overwinning op Duitsland stoven de wisselspeelsters van Onder 16 in Vila Real de Santo Antonio enthousiast het veld op. - Foto: KNVB Media

Na de uitstekende overwinning op Duitsland stoven de wisselspeelsters van Onder 16 in Vila Real de Santo Antonio enthousiast het veld op. Springend in een kring werd met de overige speelsters het feestje gevierd. Met de 0-2 overwinning werd maandag in de Portugese Algarve namelijk het UEFA Development Tournament gewonnen.

"Die gezamenlijke blijdschap was kenmerkend voor deze week. De speelsters kwamen allemaal als individu binnen en zijn deze week echt een team gaan vormen. Ze zijn in het toernooi gegroeid met een fantastisch resultaat als gevolg. Ik ben trots op hoe ze gespeeld hebben", aldus KNVB-coach Jessica Torny.

Haar formatie verloor weliswaar het eerste duel tegen Frankrijk (0-1), maar won ruim van thuisland Portugal (1-4), waardoor het van de vier landen het beste doelsaldo had. Duitsland versloeg Frankrijk in het onderlinge duel, waardoor drie landen allen zes punten hadden. Portugal werd puntloos laatste.

‘Heel volwassen gespeeld’

"De meiden hebben het heel goed gedaan. Duitsland had niets te vertellen. De speelsters hebben laten zien echt volwassen te kunnen voetballen en gaan steeds beter herkennen waar ze moeten lopen", aldus Torny. "Ze voerden in deze laatste wedstrijd ook precies uit wat we besproken hadden. Ze liepen waar de ruimtes lagen, vaak precies tussen de linies in."

Dat leverde in beide helften uitstekend positiespel, veel balbezit en ook nog eens flink wat kansen voor Oranje op. Anna Knol kreeg bij een voorzet net de voet niet tegen de bal en datzelfde gold voor Lakeesha Eyken bij een voorzet van Kirsten van de Westeringh. Schoten van Chasity Grant en Romée Leuchter gingen net voorlangs, terwijl het afstandsschot van Van de Westeringh, nadat ze daarvoor net zelf prima de bal veroverd had, centimeters naast zeilde.

Prima in de dode spelmomenten

"We speelden goed en creëerden ook veel. Daarbij hadden we nu ook twee keer de scherpte om het af te maken. Twee keer vanuit dode spelmomenten, terwijl we juist daarop nog wel eens wedstrijden verliezen", constateerde Torny. Jill Baijings was met haar hoekschoppen in het vijfmetergebied namelijk twee keer succesvol.

Na krap twintig minuten tikte Anna Knol attent haar derde van het toernooi binnen en tien minuten later tikte ook Leuchter op die manier binnen. "We hadden bij de andere wedstrijden gezien dat de Duitse keepster moeite had met ballen op die plek. Dat pakte voor ons twee keer heel goed uit."

Geconcentreerd

Datzelfde gold voor de verdere tactiek. Onder 16 weerhield Duitsland met geconcentreerd spel van het voetballen, zonder in een fysieke krachtmeting te belanden. De Duitsers kwamen daarmee nauwelijks tot gevaar. Ook de ingebrachte wissels zorgden niet tot een verzwakking aan Nederlandse kant.

Torny: "Die zagen langs de kant natuurlijk wat er gebeurde in het veld en wilden daar een onderdeel van zijn. Zij gingen met heel veel zin het veld in. Het was ook niet dat Duitsland nou zo slecht was, wij deden het gewoon heel goed. Echt mooi om te zien."

Statistieken:

Wedstrijd:
Duitsland - Nederland: 0-2.

Scoreverloop:
18. Knol 0-1, 28. Leuchter 0-2.

Opstelling:
Niënhuis, Carleer, Hendriks, Janssen (79. Dijsselhof), Van de Velde (79. Ravensbergen), Leuchter (54. Jongbloed), Baijings, Van de Westeringh (79. Hilhorst), Van Koot (54. Van der Vegt), Grant (41. Vegter), Knol (54. Eijken).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven