Effectief Onder 16 naar 4-1 zege

KNVB Media
KNVB Media
19 februari, 9:15

Jessica Torny is tevreden over de ruime zege tegen Portugal. - Foto: KNVB Media

Een uiterst effectief Oranje onder 16 versloeg zaterdag bij het UEFA Development Tournament thuisland Portugal met 1-4. "Het spel was weliswaar minder mooi dan in de eerste wedstrijd tegen Frankrijk, maar toen verloren we met 0-1 en nu winnen we ruim. Een compliment voor de groep die nu speelde. Ze hebben de kansen prima afgemaakt”, aldus KNVB-coach Jessica Torny in Vila Real de Santo Antonio.

Portugal legde in het eerste duel tegen Duitsland een prima partij op de mat, dus Onder 16 was gewaarschuwd. Door de Portugezen echter direct vast te zetten, kwamen ze niet of nauwelijks aan voetballen toe en bleef het initiatief voortdurend in handen van Nederland. Steeds als Portugal poogde van achteruit op te bouwen of een aanval op te zetten, zat er een Oranjespeelster bovenop.

Sterke inbreng

"Portugal had daar geen antwoord op en het gaf ons natuurlijk energie dat we steeds snel de bal terug veroverden. Dan houd je het ook lang vol”, aldus Torny in de zonnige Portugese Algarve. Het was tijdens de wedstrijd rond de 20 graden. "Dat is wel weer even wennen voor de speelsters, die warmte. Maar ze hebben het desondanks goed gedaan. Ik schat dat we in totaal wel zo’n tachtig procent balbezit hadden.”

Het beste spel liet de ploeg voor rust zien. Na ruim een kwartier opende Chasity Grant na een goede passeerbeweging al de score, waarna de rechtsbuiten met twee voorzetten ook Anna Knol aan twee treffers hielp. De linksbuiten van Telstar tikte beide keren behendig binnen.

Mooie treffer Hindriksen

Ook in de tweede helft had Onder 16 het overwicht, maar doordat Portugal compacter ging spelen had de ploeg moeite het baltempo hoog te houden en tot goed uitgespeelde aanvallen te komen. De Portugezen wisten zelfs nog even terug te komen. Keeper Anouk van der Klooster schoot bij het wegwerken van een terugspeelbal ongelukkig tegen een inkomende Portugese aanvalster aan. De bal belandde vervolgens direct in het doel.

Hoop op nog een eventueel gelijkspel kon Portugal echter niet lang koesteren. Pien Hindriksen knalde twee minuten later alweer de corner van Naomi Hilhorst vanaf de rand zestien in de linkerbovenhoek. Omdat Portugal met vrijwel hetzelfde elftal speelde als donderdag tegen Duitsland en Nederland een bijna verse formatie op het veld had, bleef Oranje tot het einde toe nog proberen om een extra treffer te forceren. Het bleef uiteindelijk bij 1-4.

Maandag wacht als derde opponent Duitsland (14 uur Nederlandse tijd), dat Frankrijk met 1-0 versloeg. Torny: "Ik heb ze zien spelen, maar ben niet ongelooflijk onder de indruk. Daar moeten we een goede wedstrijd tegen kunnen neerzetten.”

Statistieken

Wedstrijd
Portugal - Nederland: 1-4

Gele kaart
Jongbloed (Nederland)

Scoreverloop
17. Grant 0-1, 18. Knol 0-2, 31. Knol 0-3, 69. Encarnação 1-3, 72. Hindriksen 1-4

Opstelling Nederland
Van der Klooster, Kagie, Hendriks, (53. Janssen), Van Koot, Dijsselhof, Ravensbergen, Jongbloed, Vegter (67. Hindriksen), Knol, Grant (67. Leuchter), Hilhorst.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven