Onder 16 vierde bij Nordic

KNVB Media
KNVB Media
8 juli 2016, 10:00

Marleen Wissink besloot met een vierde plaats van Onder 16 het Nordic Tournament. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 16 jaar zijn op het Nordic Tournament als vierde geëindigd. De ploeg verloor het tumultueuze slotduel tegen Frankrijk donderdag met 0-1.

Aan het eind van de eerste helft kreeg Frankrijk een rode kaart en Joëlle Smits miste vervolgens de strafschop. Tumultueus, aldus KNVB-coach Marleen Wissink, in het Noorse Sarpsborg. “Maar aan het eind van het liedje scoren we niet en dat is wel hartstikke sneu voor die meiden. Ze hebben er heel hard voor gewerkt en waren bereid alles te geven. Dat is zonde en zuur.”

Opnieuw snelle tegentreffer

En de angel zat net als in het eerdere duel tegen Duitsland (2-3 verlies) in de eerste minuten, omdat het ook nu een vroege tegentreffer moest incasseren. Al na vier minuten werd na een crossbal een strakke voorzet binnengelopen. “Dat gebeurt ons al het hele toernooi. We moeten eens goed nagaan waardoor dat komt”, aldus Wissink, wiens formatie ondanks de 6-0 zege tegen Finland, ook toen in de beginfase flinke kansen te verwerken kreeg.

Nu bleek de tegentreffer echter fataal. Nederland herstelde zich na de snelle domper weliswaar goed, maar kon voor rust geen van de kansen benutten. De grootste was voor Joëlle Smits, die even voor rust in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. De spits, die al zes keer scoorde dit toernooi, legde zelf aan vanaf elf meter. De Franse keepster redde haar eerste strafschop, maar de scheidsrechter constateerde een overtreding, waarna hij moest worden overgenomen.
De tweede poging knalde Smits op de lat, waarna ze hem zelf alsnog in het doel kopte. Toen Oranje eenmaal uitgejuicht bij de middenstip stond, besloot de scheidsrechter hem alsnog af te keuren.

Strafschop telt, strafschop telt niet

“Ik denk dat de vierde official er iets van zei. Joëlle had hem zelf ingeschoten en dan mag ze hem niet nog een keer raken. Hij had inderdaad niet mogen tellen. Maar de manier waarop het ging, had anders gekund”, aldus Wissink.

Onder 16, die het toernooi in 2015 nog op haar naam schreef, bleef ook na de pauze naarstig op zoek naar een treffer, maar kon ook de Franse muur van tien niet slechten. De ploeg kreeg kansen, maar ook Frankrijk bleef in de counter gevaarlijk.

Allemaal nét niet

“Het was allemaal net níet. We moeten er dus voor gaan zorgen dat het net wél wordt. Die meiden hebben uiteindelijk wel veel van het toernooi geleerd. Onder andere met een andere weerstand en onder druk voetballen”, aldus Wissink, die realistisch was over de uiteindelijke vierde plaats. “Natuurlijk hadden we willen winnen, maar meer zat er gewoon niet in.”

Het Nordic Tournament, elk jaar gehouden in een verschillend Scandinavisch land, werd gewonnen door thuisland Noorwegen, nadat het in de finale Duitsland met 3-1 versloeg. Achter Nederland werd IJsland vijfde, voor Finland. Denemarken en verliezer Zweden sloten de rij.

Statistieken

Nederland - Frankrijk: 0-1 (0-1)

Scoreverloop

4. Malard 0-1

Rode kaart

Lakrar (Frankrijk)

Gele kaart

Van de Westeringh, Smits (Nederland), Saviana, Pimentel en Roux (Frankrijk).

Opstelling Nederland

Niënhuis, Darnoud, Wilms, Levels, Doorn, Olislagers (c), Baijings, Van de Westeringh (41. Casparij), Geraedts (41. Van Veldhoven), Smits, Leuchter.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven