Onder 16 effectief tegen Zweden

KNVB Media
KNVB Media
6 juli 2016, 9:45

Joelle Smits in actie voor Onder 16. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar speelt donderdag bij het Nordic Tournament om de derde en vierde plaats tegen Frankrijk in het Noorse Moss. Oranje won dinsdag weliswaar met 2-0 van Zweden, maar eindigt door het eerdere verlies tegen Duitsland als tweede in de poule.

We hebben gewonnen, maar daar is wel alles mee gezegd”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink. “Frankrijk wordt een enorme uitdaging, maar het is een leuke tegenstander. Een ploeg die wil voetballen en ze hebben daarvoor vaardige speelsters. We zullen het daarom wel echt beter moeten doen dan tegen Zweden.

Twee kansen, twee treffers

Het derde duel van Onder 16 was namelijk veruit de minste van het toernooi. Na de overtuigende 6-0 zege tegen Finland, verloor de ploeg weliswaar nipt van Duitsland (2-3), maar toen was het spel met name na de pauze prima. Nu was het zowel voor als na rust veel te onrustig om Zweden op nog grotere wel achterstand te zetten.

“De meiden deden hun uiterste best, maar misschien wilden ze wel te graag. We maakten het onszelf vaak onnodig lastig en kwamen daardoor niet aan voetballen toe”, aldus Wissink, die meerdere dingen mis zag gaan. “We waren niet alert genoeg, maakte verkeerde keuzes en hadden op de momenten dat we gevaarlijk konden worden, niet genoeg mensen voor het doel.”

Omschakeling was prima

Daar stond tegenover dat Nederland zich verdedigend prima weerde en Zweden geen enkele kans gaf om in de wedstrijd te komen. Na balverlies veroverde Nederland de bal bijna direct weer terug.

“Dat deden ze de hele wedstrijd goed. Daar kan ik niks van zeggen. De doelpunten waren trouwens ook prima.” Bij beide was Joëlle Smits attent. Na vier eerdere treffers tegen Finland maakte ze nu al na zes minuten haar eerste. Nadat een Zweedse de bal niet goed raakte, reageerde de spits snel, won vervolgens het duel en schoot binnen.

Oranje wel uiterst effectief

Na ruim een half uur strafte ze opnieuw een fout in de achterhoede af. De Zweedse doelvrouw wilde een terugspeelbal naar de andere kant van het verplaatsen verplaatsen, maar Smits doorzag dat en onderschepte hem. In de verre hoek schoot ze beheerst binnen. Verder creëerde de ploeg nauwelijks kansen.

“In die zin zijn we nu wel effectief geweest, dat is waar”, moest Wissink toegeven. “Maar hier zijn we niet meer tevreden mee. Zeker als je kijkt naar wat we tegen Duitsland hebben laten zien. Dat is nu de maatstaf en dus moet het donderdag echt beter.”

Het Nordic Tournament wordt elk jaar gehouden in een Scandinavisch gastland.

Statistieken:

Nederland – Zweden: 2-0 (2-0).

Scoreverloop: 6. Smits 1-0, 34. Smits 2-0.

Geel: Smits, Doorn (Nederland), Gentile (Duitsland).

Opstelling Nederland: Niënhuis, Darnoud (c) (56. Doorn), Ursem, Vliek, Casparij, Van Veldhoven, Speelman (68. Geraedts), Leuchter, Olislagers (41. Levels), Banarsie (56. Ter Beek), Smits (56. Baijings).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven