Inhaalrace Onder 16 niet beloond

4 juli 2016, 9:45

Marisa Olislagers scoorde voor Onder 16. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar heeft in het tweede duel van het jaarlijkse Nordic Tournament een nederlaag moeten incasseren. Onder 16 won in 2015 de finale nog van Duitsland, maar ging zondag in het Noorse Moss in een spannend duel met 2-3 onderuit.

“Duitsland heeft echt veel kwaliteit. Hun spel ziet er heel goed uit. Maar wij hadden in de tweede helft de kansen moeten afmaken. Dat hebben de Duitsen beter gedaan”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink, wiens formatie niet best startte.

Snelle tegentreffers

Al binnen tien minuten keek de ploeg tegen een 0-2 achterstand aan. “Dat zegt alles. Of het nervositeit was, weet ik niet. Dat moeten we in ieder geval nog eens goed analyseren”, aldus Wissink, die zag dat Oranje zich bij beide doelpunten de bal te gemakkelijk liet ontfutselen en Duitsland dat vervolgens meedogenloos afstrafte.

Nederland kon Duitsland daarna beter van zich afhouden, maar ging in de tweede helft pas echt beter voetballen. Zowel aanvallend, als verdedigend zag het er een stuk beter uit, hoewel Duitsland na een uur opnieuw een treffer maakte. “Terwijl wij na rust heel goed speelden. Jammer dat de energie die je er dan in stopt dan niet wordt beloond. Toch gaven de meiden niet op. Ze zijn erin blijven geloven. Dat zegt wat over de instelling.”

Voldoende kansen

Nederland, dat vrijdag nog met 6-0 van Finland won, zag de jacht op een eretreffer toch uitbetaald. Romée Leuchter maakte na een corner de 1-3 en ook daarna bleef Oranje naarstig op zoek naar doelpunten. De ploeg kreeg enkele grote en minder grote kansen, maar miste de rust voor de goal, terwijl Duitsland in de counter gevaarlijk bleef en ook nog wat mogelijkheden kreeg.

De Duitse doelvrouw was bovendien in bloedvorm en verrichtte enkele knappe reddingen. Wissink: “Zij heeft Duitsland echt in de wedstrijd gehouden. Aan de andere kant hadden wij er sommige ballen er ook echt in moeten schieten en haar geen kans moeten geven.”

‘Wijze les’

Toch bleef het tot het einde spannend en stuurde Wissink alle troepen in de slotfase vooruit. In de laatste minuut volgde de verdiende 2-3 dan toch; Marisa Olislagers (foto) was attent na een vrije trap vanaf de zijkant. De treffer kwam echter te laat om er nog een gelijkspel uit te slepen.

“Een wijze les”, vond Wissink, die met haar formatie dinsdag in het derde duel Zweden treft. Dat land verloor verrassend genoeg van Finland. “We kunnen vanavond best nog even treuren, maar morgen gaat de zon weer gewoon op en dan gaan we ons op Zweden richten. Dan moeten we zorgen dat we er weer staan.”

Het Nordic Tournament wordt elk jaar gehouden in een Scandinavisch gastland, dit jaar in Noorwegen.

Statistieken:

Nederland - Duitsland: 2-3 (0-2).

Scoreverloop: 3. Anyomi 0-1, 9. Oberdorf 0-2, 62. Anyomi 0-3, 70. Leuchter 1-3, 80. Olislagers 2-3.

Geel: Smits, Doorn (Nederland), Gentile (Duitsland).

Opstelling Nederland: Van Domselaar, Wilms, Darnoud, Doorn, Levels, Olislagers, Casparij (41. Van de Westeringh), Geraedts (41. Van Veldhoven), Ter Beek (64. Leuchter), Smits, Baijings.