Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 haalt uit op Nordic: 6-0

KNVB Media
KNVB Media
2 juli 2016, 9:45

Joelle Smits was op dreef voor Onder 16. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar is het Nordic Tournament prima begonnen. De titelverdediger versloeg vrijdagavond Finland met maar liefst 6-0. Joëlle Smits was in het Noorse Moss met vier treffers de grote uitblinker.

Anders dan de uitslag doet vermoeden, had Onder 16 het bepaald niet gemakkelijk in de openingsfase van het duel. Finland pakte het initiatief en Nederland werd achteruit gedrukt. "Het was de eerste wedstrijd van het toernooi en dat is toch spannend voor de speelsters. Ze moesten echt even wennen. De eerste vijftien minuten waren we zoekende en speelden we onrustig", aldus KNVB-coach Marleen Wissink.

Beginfase overleefd

Finland kreeg daadwerkelijk kansen. "Zij speelden 4-4-2 met een ruit en dat zijn wij in Nederland niet gewend. Het duurde dan ook even voordat we daar vat op hadden. Maar de meiden hebben die eerste fase goed overleefd", zag Wissink. "Daarna hebben we echt goede dingen laten zien, zowel aanvallend, als verdedigend."

Nadat Oranje wat gesetteld was, ging het volle kracht vooruit. Prima combinatiespel, fraaie voorzetten en steekpasses leverden vele mooie aanvallen en dus ook flink wat doelpunten op. Joëlle Smits maakte na een half uur haar eerste treffer en vlak erna haar tweede. Na de pauze hield de centrumspits nog twee keer prima het hoofd koel en bracht ze haar totaal op vier.

Invallers scoren

De invallers Romy Speelman en Noa Pawirodimedjo deden vervolgens ook nog een duit in het zakje, terwijl Finland na de pauze niet of nauwelijks meer in het spel voor kwam. Wissink: "Er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen, maar dit geeft de burger wel moed."

Zondag om 16.00 uur wacht in de tweede wedstrijd Duitsland, traditioneel een uiterst sterke tegenstander en vorig jaar de verliezend finalist tegen Nederland. "Duitsland zal een ander niveau zijn dan Finland. We kunnen onze borst natmaken", kijkt Wissink vooruit.

Dinsdag 5 juli volgt om 15.00 uur nog het pouleduel met Zweden, waarna donderdag de finales worden gespeeld. Het Nordic Tournament wordt elk jaar gehouden in een Scandinavisch gastland.

Statistieken:      

Wedstrijd
Nederland - Finland 6-0 (3-0).

Scoreverloop
30. Joëlle Smits 1-0, 36. Joëlle Smits 2-0, 52. Joëlle Smits 3-0, 57. Joëlle Smits 4-0, 65. Romy Speelman 5-0, 77. Noa Pawirodimedjo 6-0.

Opstelling Nederland
Niënhuis, Darnoud (70. Ursem), Levels, Doorn, Olislagers (70. Baijings), Van de Westeringh (41. Casparij), Van Veldhoven (41. Geraedts), Wilms (63. Vliek), Ter Beek (63. Speelman), Smits (63. Leuchter), Banarsie (41. Pawirodimedjo).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen