O-16 vergeet Duitsland te verslaan

12 februari 2016, 9:44

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar begon in de oefeninterland tegen Duitsland uitstekend, maar zag de tegenstander ook weer snel langszij komen. Met het 1-1 gelijkspel kreeg Oranje in Portugal uiteindelijk niet wat het verdiende, zeker omdat het ook nog de strafschoppenserie verloor.

"Duitsland is na rust niet eens bij onze goal geweest. Wij hadden het beste van het spel”, zei KNVB-coach Jessica Torny, die bij het UEFA Women’s under 16 Development Tournament met haar elftal in Vila Real de Santo António zaterdag nog tegen Frankrijk en maandag tegen Schotland speelt.

Toernooiwinst is het doel

“De meiden hebben als doelstelling om het toernooi te winnen”, aldus KNVB-coach Jessica Torny, wiens formatie door het verliezen van de strafschoppenserie (4-2) na afloop nu maar één punt krijgt, terwijl Duitsland er drie mag bijschrijven. “Maar we hebben in ieder geval niet van Duitsland verloren. Dat is in het verleden wel eens anders geweest.”

En zelfs een overwinning was tegen de Oosterburen niet ondenkbaar. Onder 16 kwam flitsend uit de startblokken en zette al na drie minuten een treffer op het bord. Joëlle Smits passeerde haar tegenstander en trok de bal voor richting Kerstin Casparij. De aanvoerder gleed de bal vervolgens met een sliding binnen.

Snelle tegentreffer

De ploeg kon echter niet lang genieten van de voorsprong. Vijf minuten later liet de achterhoede zich bij een voorzet bij de tweede paal verrassen en kon Chmielinski binnenkoppen. “Dat was niet bepaald zoals je moet verdedigen”, vond Torny, die zag dat haar ploeg Duitsland vervolgens gegroepeerd van het doel af hield en er zelf met counters gevaarlijk uit kwam.

Onder andere Smits kwam tot een gevaarlijk schot en een corner zeilde maar net voorlangs. Na de pauze zette Onder 16 het goede spel voort. Het elftal verdedigde agressief vooruit en zette de Duitsen steeds goed vast.

Meer pit

“In de eerste helft had Duitsland weliswaar nog het meeste balbezit, maar na rust was dat zeker niet meer zo. Ons positiespel was uitstekend, we hadden hele goede fasen en gingen de duels met meer pit aan.”
Het laatste kwartier was de pijp bij beide ploegen echter leeg. Torny: “Ze moeten nog leren hun krachten te verdelen, want ook tegen Frankrijk wordt het een zware pot.”

Frankrijk won de eerste wedstrijd met 7-0 van Schotland.