Onder 16 in finale Nordic Cup

3 juli 2015, 7:07

De speelsters onder 16 jaar hebben donderdag de finale van het Nordic Tournament bereikt. Na de spannende 3-2 zege op Finland eindigt de ploeg als poulewinnaar en speelt het zaterdag tegen Duitsland. “We zijn hartstikke blij”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof.

Na een spannende slotfase waarin Onder 16 ondanks een 3-0 voorsprong toch nog in de problemen kwam, was de blijdschap en opluchting bij de speelsters en staf groot. Toch temperde Van Kortenhof de feestvreugde in Denemarken na afloop enigszins. “We hebben nog niets. We hebben nu één hobbel genomen, maar zaterdag moeten we de volgende nog. Winnen tegen Duitsland wordt geen gemakkelijke opgave. Alles zal dan moeten kloppen.”

Uitstekende eerste helft

En hoewel Onder 16 tegen concurrent Finland, dat ook nog kans had op de poulezege, vooral een sterke eerste helft speelde, kon het toch voor wat betreft het afmaken van de kansen nog wel wat beter, vond Van Kortenhof. De ploeg kreeg weliswaar in de eerste twee minuten al twee opgelegde kansen, maar wist ze niet te benutten. Pas na een kwartier was de derde kans wél raak. Oranje zette de Finnen bij balbezit steeds direct onder druk en Kayleigh van Dooren zat er bij een matige Finse inspeelpass prima bij om de bal te onderscheppen. Ze speelde in op Joelle Smits, die vervolgens laag onderin binnenschoot.

Drie minuten later schoot Quinty Sabajo een corner – geholpen door de wind - direct in het doel, waarna Nederland nog wel enkele kansen kreeg om de score uit te breiden. Twee minuten in de blessuretijd van de eerste helft was Aniek Nouwen dan toch nog uit een corner succesvol: 3-0. Sabajo trapte de bal richting doel, waarna ze de snelste was na een scrimmage.

Alle hens aan dek

“We speelden een prima eerste helft. We scoorden twee keer uit een spelhervatting, maar hadden ook uit veldspel makkelijk kunnen scoren. Finland creëerde eerder tegen zowel Engeland, als Denemarken heel veel uitgespeelde kansen. Tegen ons kregen ze er niet meer dan twee of drie”, wist Van Kortenhof, die samen met Johan van Heertum de leiding heeft over het team.

Na de pauze zette Finland een tandje bij en werd Onder 16 daarentegen steeds slordiger. Een kwartier in de tweede helft volgde na een uitval dan ook de aansluitingstreffer en uit een corner twee minuten voor tijd viel ook nog de 3-2. “Toen werd het nog wel even penibel”, aldus Van Kortenhof, die zag dat een aantal spannende Finse corners volgden waarbij zelfs de Finse doelvrouw mee naar voren ging.

Strijd en passie

Maar waar Nederland tegen Denemarken in de slotfase de voorsprong niet kon vasthouden (1-1), daar vocht het zich nu wél naar de zege. “Met heel veel strijd en passie hebben ze stand gehouden. Dat is toch wel weer een stap ten opzichte van Denemarken.”

De laatste keer dat Oranje de Nordic Cup won, was met de selectie van onder andere Vivianne Miedema, Jill Roord en Inessa Kaagman. Van Korenhof: “We hebben de finale bereikt en deze huidige speelsters willen nu natuurlijk ook met die beker in hun hand staan.” Zaterdag speelt Nederland om 16.30 uur de finale.

Karakteristieken

Nederland - Finland: 3-2 (3-0).

Scoreverloop: 15. Smits 1-0, 18. Van Dooren 2-0, 40+2. Nouwen 3-0, 58. Tenkanen 3-1, 78. Spets 3-2.

Nederland: De Vree, Waterham (64. Hendriks), Ypema, Nouwen, Doorn, Sabajo (41. Kalma), Van Dooren (64. Van der Vorst), Van Deursen (64. Olislagers), Kenton (41. Jansen), Smits, Weerden (41. Van de Ven).