Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 op weg naar Nordic Cup

KNVB Media
KNVB Media
26 juni 2015, 12:45

Foto:

Het Nederlands elftal voor meisjes onder 16 begint maandag aan het Nordic Tournament in Denemarken. Een oud en prestigieus toernooi tussen onder 16-teams uit de Scandinavische landen, Engeland, Duitsland en Nederland. Oranje treft in de poule Denemarken, Engeland en Finland.

Prestigieus toernooi
Nederland wist de Nordic Cup (zoals het toernooi ook wel wordt genoemd) twee keer te winnen: in 1996 en 2012. Bij die laatste eindoverwinning had de Nederlandse afvaardiging onder andere Leeuwinnen Jill Roord en Vivianne Miedema in de gelederen.

Of die prestatie dit jaar kan worden evenaart is nog even afwachten. “Het is een sterk veld. Gevoelsmatig zeg ik dat de andere poule met IJsland, Noorwegen, Zweden en Duitsland iets sterker is. Maar het is natuurlijk ook afwachten hoe sterk de deelnemende lichting van ieder land is”, vertelt Johan van Heertum die samen met Maria van Kortenhof het trainersduo van de onder 16-selectie vormt.

In de kijker spelen
Het Nordic Tournament is een toernooi waar talenten zich kunnen laten zien. Talenten die allemaal hopen ooit dezelfde weg te bewandelen als bijvoorbeeld Roord en Miedema. “Drie jaar geleden deden zij nog mee aan dit toernooi dus je gaat inderdaad wel een beetje vooruit rekenen”, zegt middenvelder Eva van Deursen (16). Een glimlach volgt, want zo ver is het nog niet. Eerst maar eens presteren in Denemarken.

“Ik wil me wel in de kijker spelen door bijvoorbeeld meer mee terug verdedigen. Dat is voor mij persoonlijk een specifiek doel waar ik aan wil werken. Daarnaast moeten we natuurlijk zorgen dat we als team goed presteren”, zegt ze stellig. De speler van CTO Eindhoven gaat voor de eerste keer mee naar het Nordic Tournament en kijkt hier naar uit. “Ik heb verhalen gehoord van hoe het vorig jaar was en het klinkt als een super leuk toernooi. Als een ervaring die je nooit meer vergeet.”

Strak schema
“Het is een mooi toernooi waar je tegen veel grote landen mag spelen”, weet aanvoerder Aniek Nouwen (16 jaar, speler van SV Deurne). Nederland speelt in een week tijd vier wedstrijden en er is dan ook een strak schema opgesteld van trainingen, besprekingen, eten en ook studiemomenten. “Ik vind zo’n schema wel fijn, je weet precies waar je aan toe bent”, vertelt Nouwen. “Het is niet erg om een week van huis weg te zijn. Het team is heel leuk en gelukkig is er ook tijd voor gezelligheid. Maar als we serieus moeten zijn is het ook heel serieus. Het is in ieder geval zeker geen vakantie”, benadrukt de verdediger.

Belangrijk meetmoment
Oranje gaat met serieuze bedoelingen richting Denemarken. “De spelers kunnen zich een week lang focussen op beter leren voetballen. Ze kunnen ervaring opdoen op een internationaal podium en in het spelen van een groot toernooi”, legt Van Heertum uit. De Nordic Cup geldt als een meetmoment met andere landen die Nederland in het volgende stadium, bij de kwalificatie voor het EK onder 17, weer tegen zal komen. “De speelstijlen van de verschillende landen sijpelen doorgaans wel door tot de jongere teams en is net als bij ons vergelijkbaar met het A-elftal. Je kunt nu dus alvast ontdekken hoe je die ploegen het beste kunt bespelen. Voor ons als trainers is het een goed moment om te kijken welke kwaliteiten van welke spelers we kunnen gebruiken om straks bij onder 17 een zo goed mogelijk team te vormen.”

Programma Nederland Onder 16:

29-06: Denemarken o16 – Nederland o16 (18.00 uur)

30-06: Nederland o16 – Engeland o16 (15.00 uur)

02-07: Finland o16 – Nederland o16 (18.00 uur)

 

Selectie:

Eva van Deursen (CTO Eindhoven Talent Team), Daphne van Domselaar (LSVV), Kayleigh van Dooren (CTO Eindhoven Talent Team), Lisa Doorn (ZOB), Fieke Hendriks (FC Twente Voetbalacademie), Bente Jansen (FC Twente Voetbalacademie), Fenna Kalma (CTO Amsterdam Talent Team), Chelsea Kenton (SV Ouderkerk), Aniek Nouwen (SV Deurne), Marisa Olislagers (DSS), Quinty Sabajo (Saestum), Joëlle Smits (RJO Brabant United), Zoï van de Ven (FC Twente Voetbalacademie), Emma van der Vorst (CTO Amsterdam Talent Team), Danique de Vree (FC Twente Voetbalacademie), Noah Waterham (FC Twente Voetbalacademie), Ashleigh Weerden (CTO Amsterdam Talent Team), Danique Ypema (CTO Amsterdam Talent Team).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen