Onder 16 speelt Schotland 'kapot'

22 februari 2015, 7:18

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar was zaterdag overduidelijk te sterk voor Schotland. De Schotsen groeven zich wat in, maar Oranje wist desondanks met 4-1 te winnen.

,,Dit is een nette uitslag”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof.

Schotland had eerder dit oefentoernooi tegen Spanje een flinke nederlaag geleden en daar hadden de speelsters duidelijk van geleerd. ,,Ze voetbalden lang niet meer zo veel vooruit als tegen Spanje. Ze zakten in en lieten ons het spel maken”, aldus Van Kortenhof, die de coaching samen doet met Johan van Heertum.

Voor Onder 16 was het daarom af en toe moeilijk bij het Schotse doel te belanden, ook al omdat de passing en het positiespel perfect moest zijn. ,,Als het dat niet was, zat er steeds weer een voetje tussen. In de eerste helft was ons positiespel al redelijk, maar pas in de tweede helft slaagden we er echt in ze kapot te spelen", aldus Van Kortenhof.

Dode spelsituaties

De eerste twee treffers ontstonden dan ook uit dode spelsituaties, twee corners van Zoï van de Ven. Haar eerste werd na dertien minuten door een Schotse in de verre hoek in eigen doel gekopt. Vier minuten later kopte Joëlle Smits (foto) de bal tegen het net.

Na de pauze was het invaller Fenna Kalma die de score verdubbelde. Emma van der Vorst kwam na ruim een uur goed door op rechts, waarna de aanvalster kon scoren. Enkele minuten daarna rondde ze een aanval over links met een lob af. Acht minuten voor tijd maakte Schotland nog een eretreffer door een vrije trap direct binnen te schieten.

Beter lezen

,,Toch is het zaak dat als de ruimtes klein zijn, we het spel nog beter lezen. Ook moet de vaardigheid van het aannemen van een bal nog omhoog. Maar al met al ben ik tevreden”, oordeelde Van Kortenhof.

Maandag wacht voor Onder 16 nog het duel tegen Spanje (12.15 uur), dat zaterdag Duitsland op 1-1 hield. ,,Spanje behoort in deze leeftijdscategorie tot de wereldtop. Ze zitten in de jeugd vrijwel altijd bij de laatste vier van eindtoernooien en spelen echt tikkie-takka-voetbal. Dat wordt dus een mooie laatste wedstrijd. We kijken er naar uit.”

Statistieken

Nederland – Schtoland: 4-1 (2-0)

Scoreverloop:

13. Smith 1-0 (e.d.), 17. Smits 2-0, 62. Kalma 3-0, 68. Kalma 4-0, 72. Rice 4-1.

Opstelling Nederland: Dalebout, Nierop, Nouwen, Asbroek (60. Van Deursen), Cobussen (41. Jansen), Van de Ven (60. Weerden), Hendriks, Levels, Niens, Van Dooren (60. Van der Vorst), Smits (60. Kalma).