Opnieuw nederlaag Onder 16

5 juli 2014, 19:35

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 heeft zaterdag ook het tweede duel op het Nordic Tournament niet kunnen winnen. Tegen thuisland Zweden verloor de ploeg met 3-0. Maandag volgt de laatste poulewedstrijd tegen IJsland.

,,We hadden het de eerste helft prima onder controle en speelden goed onder de druk van de Zweedse speelsters uit. Maar in de tweede helft speelden we te veel met de lange bal, waren de afstanden tussen de linies te groot en daardoor werd het spel veel te onrustig”, aldus KNVB-coach Johan van Heertum, die met Maria van Kortenhof de leiding heeft over de groep.

‘Redelijk spel’ voor rust

Onder 16 hoopte na de eerdere nederlaag tegen Engeland nu op winst en de ploeg speelde volgens Van Heertum ook een ‘redelijke eerste helft’. ,,Alleen het tempo moest hoger. Zowel het baltempo, als het herkennen van situaties waarin vooruit gespeeld kan worden. Je moet in dit soort wedstrijden snel de mogelijkheden zien.”

Toch waren er nog wel wat kansjes. Even nadat doelvrouw Jacintha Weimar een prima redding verrichtte, volgde na een goede opbouw over de linkerflank de eerste grote mogelijkheid voor Nederland. Pien de Beer kon haar goede actie echter niet voldoende vervolg geven. Ook de uit de actie van De Beer voortvloeiende corner werd Frederique Nieuwland overgeschoten.

‘Niet agressief genoeg’

Na een half uur volgde echter de eerste treffer van Zweden. Met veel speelsters in het zestienmetergebied taxeerde vrije trap Weimar niet helemaal juist. De doelvrouw kwam uit, maar raakte de bal niet voldoende. Ebba Wieder kon de op de grond gevallen bal binnentikken: 1-0.

Na rust kon Nederland het niveau van de eerste helft niet continueren. Het fellere thuisland – dat een paar uur boven Göteborg voor zo’n zeshonderd toeschouwers speelde - won de meeste tweede ballen en Onder 16 koos te vaak voor een bal door de lucht in plaats van over de grond. ,,Daardoor konden we de bal niet lang in de ploeg houden en kun je het spel niet controleren”, constateerde Van Heertum. ,,Daarbij was Zweden sneller in de omschakeling. Ze stonden na balverlies gelijk compact. Dat lukte ons veel minder goed. We duelleerden ook niet agressief genoeg.”

Strijd om plaats drie

Een kwartier voor het einde zorgde een strafschop voor de beslissing. Jamie Alterlaar trok een Zweedse aanvaller op de achterlijn aan het shirt, waarna die neerging. Van Heertum: ,,Weliswaar een lichte overtreding, maar je moet hem daar niet maken. Die speelsters was daar niet gevaarlijk.”

Na de onhoudbare strafschop (2-0) volgde nog wel een schot van Zoï van de Ven dat net het doel miste, maar zeven minuten voor het einde was het definitief gebeurd. Bij een hoekschop kwam Weimar opnieuw in een vol strafschopgebied haar doel uit, maar greep weer mis. Wieder kopte nu met het hoofd raak: 3-0.

Nederland staat na twee verloren wedstrijden nu derde in de poule, tevens nog de hoogst haalbare positie. Nummer vier IJsland, de tegenstander van maandag, won ook nog geen duel. Na de poulewedstrijden volgen op woensdag 9 juli de finalewedstrijden. Als Nederland wint of gelijkspeelt, speelt het om plaats vijf en zes. Bij verlies om plaats zeven en acht.