Onder 16 sluit af met zege

17 februari 2013, 19:15

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar heeft het UEFA Development Tournament goed afgesloten. Na nederlagen tegen Oostenrijk en Schotland, versloeg de ploeg nu thuisland Portugal met 2-1.

,,Deze wedstrijd was gelukkig veel beter dan de eerste twee’’, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof (foto). ,,De werklust was prima en we wonnen de duels nu veel meer. We kwamen nu ook veel meer bij het doel van de tegenstander. Dat lukte in de eerste duels nauwelijks.’’

Van Gurp en Folkertsma succesvol

Omdat het team ook verdedigend veel beter stond, kon het de tegenstander, die Oostenrijk met maar liefst 3-1 versloeg, goed van zich afhouden. Vijf minuten na rust leidde een overname van een Portugese aanval dan ook de openingstreffer op. Lisanne van Gurp kon na een snelle diepe bal op haar tegenstander af, waarna Sisca Folkertsma achter haar langs kwam, de bal overnam en vervolgens alleen voor de doelvrouw niet faalde.

Tien minuten erna verviel de ploeg echter toch weer even in de oude fouten. Niet gedecideerd wegwerken, leidde tot balbezit van Portugal en waar drie Oranjeverdedigers op de grond lagen, kon Lara Ferreira binnenschieten. Opnieuw een combinatie tussen Van Gurp en Folkertsma zorgde echter voor de zege. Nu gaf de laatste de voorzet, waarna Van Gurp bij de tweede paal binnen kon tikken.

Stijgende lijn

In een toch al veel fysiekere tweede helft, ging een opportunistisch Portugal nog op zoek naar de gelijkmaker. Van Kortenhof: ,,Toen zag je wel dat de angst in de groep sloop. Ze dachten toch, als we dit maar over de streep trekken.’’

Een explosie van vreugde na het laatste fluitsignaal was dan ook het gevolg. ,,Dat moeten ze nog leren. Het leek wel of ze kampioen waren geworden. Hartstikke mooi deze overwinning natuurlijk, maar we hebben wel twee wedstrijden verloren.’’

Toch was Van Kortenhof tevreden met de stijgende lijn die werd ingezet. ,,Maar dat neemt niet weg dat de speelsters bij hun club de komende tijd weer vol aan de bak moeten om beter te worden. Ze moeten meer trainen en fitter worden. Voor de echte top moeten nog aardig wat stappen gezet worden.’’