Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 veel te naïef

KNVB Media
KNVB Media
14 februari 2013, 17:28

Foto: KNVB

Het Nederlands elftal voor meisjes van onder 16 jaar is het UEFA WU16 Development Tournament niet overtuigend begonnen. Bij het toernooi in de Portugese Algarve kreeg het donderdag met 0-3 klop van Oostenrijk.

Terwijl de vorige lichting van Onder 16 in de zomer van 2012 nog het Nordic Tournament won, moest de huidige selectie duidelijk nog even wennen aan het internationale topniveau. ,,We waren veel te naïef. De wedstrijd was na tien minuten al beslist”, concludeerde KNVB-coach Maria van Kortenhof in Estádio Vila Real de Santo António.

Eerste internationale wedstrijd

Binnen elf minuten keek haar ploeg al tegen een 0-2 achterstand aan. ,,Dit is de eerste internationale wedstrijd die ze speelden. En het was duidelijk dat ze nog niet beseffen wat daarin gevraagd wordt. Maar daarom was het des te leerzamer.”

Aanvoerder Lisanne van Gurp had al snel na de aftrap de score kunnen openen, kort daarna lag de bal prompt bij Nederland in het doel. Bij een voorzet vanaf links volgden de Oranje-verdedigers vooral de bal en niet de tegenstander, waarna Julia Kofler vrij binnen konden tikken. Na elf minuten was de ploeg veel te weinig resoluut bij het wegwerken van de bal, waarna Oostenrijk via Barbara Dunst opnieuw toesloeg.

Oostenrijk volwassen

,,Er zat een aantal keer achter elkaar een been van ons tussen, maar in zo’n geval moet je het duel winnen. Zo’n bal moet weg zijn. Nu was het te veel half-half”, aldus Van Kortenhof, wiens elftal het tij niet meer kon keren. ,,Dit soort wedstrijden vraagt dat je er de hele wedstrijd volledig met je hoofd bij bent. Niet vijf minuten wel en dan weer niet.”

Oostenrijk, dat de laatste jaren veel investeert in de vrouwelijke jeugd, was wel steeds bij de les. Het team counterde een kwartier voor het einde via Marina Georgiewa koelbloedig naar 0-3. ,,Deze speelsters zitten in een voetbalinternaat en dat was te zien. Ze spelen al heel volwassen. Ze hebben duidelijk al het besef van waar het naartoe moet.”

Onder 16 speelt vrijdag om 14.00 uur (Nederlandse tijd) tegen Schotland. Die ploeg speelde, in een duel dat werd geleid door de Nederlander Christian Mulder, met 1-1 gelijk tegen Portugal. Onder 16 speelt zondag om 15.00 uur (Nederlandse tijd) tegen het thuisland. Van Kortenhoif: ,,Ik heb Schotland zien voetballen en dat wordt een heel fysieke wedstrijd. De speelsters kunnen weer vol aan de bak.”

Exclusieve Oranjevideo's!

Wil jij ook met korting naar Oranje? Word lid van OnsOranje!


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen