Onder 16 gelijkwaardig aan Zweden

5 juli 2011, 18:20

Het tweede pouleduel op het toernooi om de Nordic Cup heeft het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar dinsdag een punt opgeleverd. De ploeg hield Zweden in een attractief duel op 1-1. Daarmee houdt Nederland zicht op de eerste plaats in de poule van het prestigieuze meisjesjeugdtoernooi.

Na de eerdere 3-0 zege op Finland kwam Onder 16 opnieuw goed voor de dag. ,,Zweden is van een ander kaliber dan Finland”, wist Maria van Kortenhof vooraf al. De KNVB-coach was dan ook uiterst tevreden met het gelijkspel. ,,Het was een spannende wedstrijd en we hebben prima partij gegeven.”

Een overwinning in het Finse Keuruu zat er echter niet in, met name omdat Onder 16 voor rust veelal de lange bal hanteerde. Daardoor was de opbouw onvoldoende. ,,Zweden gaf ons tijd om van achteruit op te bouwen en de bal rond te spelen. Maar we deden dat te traag. Omdat het middenveld meestal druk was, werd de bal te vaak diep gespeeld”, verklaart Van Kortenhof.

Hulp van de paal

Toch kreeg Onder 16 in die eerste helft via onder anderen Chelly Drost kansen, maar het elftal kreeg de bal niet in het net. Ook Zweden kwam een aantal keer voor het doel van Nienke Olthof, maar zij kreeg onder meer hulp van de paal.

Na de pauze speelde Nederland onrustig, maar kwam wél snel op voorsprong. Opnieuw Vivianne Miedema, die tegen Finland al twee keer succesvol was, rondde koelbloedig af nadat ze een Zweedse verdediger bij de opbouw had verrast.

Uit de kluts

Halverwege de tweede helft moest Nederland enigszins ongelukkig de gelijkmaker incasseren. Bij het opbouwen van een aanval werd een Zweedse aanvalster geraakt, waarna de Scandinavische meiden uit de kluts konden scoren.

Tot verdriet van coach Van Kortenhof. ,,In de gehele tweede helft hadden we minder controle over de wedstrijd en speelden we onrustig. Daardoor ontstond er ruimte voor Zweden om gevaarlijk te worden. Ons centrale verdedigingsduo deed het net als tegen Finland echter uitstekend.”

Prima meten

Ondanks het feit dat beide ploegen in het aantrekkelijke slot nog kansen kregen, bleef de gelijke stand op het bord staan. ,,Mede vanwege de wedstrijd van maandag tegen Finland ontbrak het ons in de laatste fase aan kracht om nog door te drukken. Ook Zweden lukte dat niet meer.” Van Kortenhof was desondanks uiterst tevreden met de goede wedstrijd van Oranje. ,,Zweden is een sterke ploeg, maar we konden ons prima meten. Zowel conditioneel als fysiek.”

Donderdag wacht het derde pouleduel met Denemarken dat maandag Zweden met 1-0 versloeg.