Matig Onder 15 verslaat België

5 juni 2010, 21:48

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 15 jaar won de oefeninterland zaterdag in Bavel met 1-0 van België, maar zowel KNVB-coach Maria van Kortenhof als doelpuntenmaker Vivianne Miedemawaren het er roerend over eens: ,,Nee, verdiend was het niet."

Onder 15 speelde haar laatste wedstrijd van het seizoen 2009/2010 tijdens de KNVB Voetbaldag van Zuid I, maar een beste wedstrijd werd het bepaald niet. Nadat de ploeg in april tegen Duitsland nog uitstekend verweer gaf, konden de talenten op het veld van RKVV JEKA alleen bij het doelpunt imponeren. ,,Tegen Duitsland hoefden we het spel niet te maken en konden we Duitsland laten komen. Tegen België moesten we dat zelf doen. Dat is natuurlijk lastiger en dat lukte ons nauwelijks", aldus Van Kortenhof.

'Voor België was het ook warm'

Ook Miedema was niet onder de indruk van het eigen spel. Eén keer per helft werd vanwege de temperatuur een drinkpauze ingelast, maar de hitte wilde ze niet aanvoeren voor het matige spel. ,,Ik hoorde iedereen over het warme weer. Maar daar hadden de Belgen net zo goed last van, dus dat is geen excuus. We gingen de duels niet in en vooral in de tweede helft was België veel beter." Een beetje een slappe hap dus? Lachend: ,,Ja, zo zou je het wel kunnen noemen."

Vooral het vele balverlies door onzorgvuldige passing was volgens Van Kortenhof de reden van het matige spel. ,,Maar ook de samenwerking tussen het middenveld en de aanval was niet voldoende. Voor rust ging het nog wel, maar in de tweede helft hebben we veel teveel weggegeven. Nee, het was niet best."

Eén echte kans, één goal

Voor rust kon Nederland met onder andere een schot van Kim Zethof nog mee met de Belgen en had de ploeg een licht veldoverwicht. Na de pauze zetten de Rode Duivels Nederland direct onder druk en werd het een aantal keer hachelijk voor het doel van Oranje. Tien minuten voor tijd was de meegereisde Belgische aanhang er zelfs van overtuigd dat eindelijk het verdiende doelpunt was gescoord. In plaats van in het net, belandde de hoge bal er echter achter.

Doordat België niet scoorde kreeg Miedema weer hoop. ,,Iedereen rekende al op een gelijkspel, maar ondanks dat we onder druk stonden, hadden we in de voorhoede nog wel het idee dat we konden scoren." De pas 13-jarige aanvallende middenvelder sloeg kort voor het einde dan ook genadeloos toe. Kim Mourmans omspeelde aan de linkerkant haar directe tegenstander, om vervolgens een panklare voorzet op het hoofd van de speelster van vv De Weide uit Hoogeveen te leggen. ,,Het was een mooie bal inderdaad. Toen hij kwam maakte ik me ook geen zorgen. Ik wist dat ik 'm zou maken."

Nederland - België 1-0 (0-0).

Scoreverloop: 74. Miedema 1-0.

Opstelling Nederland: Jennifer Vreugdenhil (SC ’t Zand), Lauren Delleman (Sporting Martinus), Ilse van der Zanden (ZSV), Dominique Janssen (Wittenhorst), Lesley te Winkel (Voetbalacademie FC Twente), Evy Meinders (SKV), Kim Zethof (Legmeervogels), Vera Berends (Voetbalacademie FC Twente), Kim Mourmans (Eijsden), Vivianne Miedema (v.v. Weide Hoogeveen), Jeslynn Kuijpers (SC ’t Zand)

Wissels: 41. Nienke Olthof (VIOS-W) voor Vreugdenhil, 41. Danielle Kuikstra (Spijkenisse) voor Te Winkel, 41. Marthe van Erk (Zundert) voor Kuijpers, 59. Chelly Drost (Legmeervogels) voor Delleman, 63. Naomi Toonders (Best Vooruit) voor Meinders