Onder 15 nipt ten onder

7 april 2010, 23:02

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 15 jaar streed woensdag in het attractieve oefenduel met Duitsland tot de laatste minuut. Toch ging de formatie van KNVB-coach Johan van Heertum in Kerkrade met 1-0 ten onder.

,,Kom op jongens, gooi een bal”, schreeuwt assistent-coach Jessica Torny in de laatste minuut naar een ballenjongen. Onder 15 mag op de helft van Duitsland nog een inworp nemen en Oranje probeert er op het kunstgras van Sportpark Kaffeberg met alle macht het verdiende gelijkspel uit te slepen.

Een heel verschil met de editie van 2009, toen de Duitse leeftijdgenoten Nederland nog alle hoeken van het veld lieten zien. Voor 2500 Duitse toeschouwers kwam de ploeg met het 5-0 verlies toen nog goed weg. ,,Ja, ik sta hier nu absoluut met een ander gevoel”, aldus Van Heertum. Een jaar geleden was hij ook van de partij als trainer. Nu was hij er als vervanger KNVB-coach Maria van Kortenhof. Zij coacht  Onder 17 tijdens EK-kwalificatiewedstrijden in Italië. ,,We hadden een jaar geleden helemaal geen schijn van kans. We hebben het gehele duel alleen maar achter de feiten aangelopen. Nu was het tot de laatste minuut echt een wedstrijd.”

‘Wel angstig door alle verhalen’

Was het een jaar eerder de eerste interland die de meiden speelde, nu had de ploeg al twee interlands tegen Engeland in de benen. ,,Daarom was het nieuwe er voor ons nu af. Dat helpt toch”, aldus rechtsback Lauren Delleman.

In Limburg werd met flink wat Duitse vlaggen gezwaaid, maar desondanks was Oranje niet onder de indruk. De ploeg kletste er vanaf het eerste fluitsignaal vol in en pakte de Duitse meiden direct aan. Delleman: ,,Door de verhalen en uitslagen van de afgelopen jaren waren we wel angstig, maar we wilden laten zien dat wij van Duitsland kunnen winnen. Ik denk ook dat een gelijkspel terecht was geweest. Vooral voor rust had ik het gevoel dat we de bovenliggende partij waren”, aldus de 15-jarige Delleman.

Duitsland als maatstaf

De ploeg had vooral voor rust het betere van het spel. Toch ontbrak bij Nederland de zuivere eindpass en kreeg Duitsland een paar open kansen. Van Heertum: ,,Dat was vooral in de eerste fase. Daarin stonden de verdediging en middenveld niet helemaal goed. Toen we dat na ongeveer twintig minuten hadden omgezet, heeft Duitsland nauwelijks nog een kans gehad.”

Ilse van der Zanden was na bijna een half uur, met een vrije trap bovenop de lat, het dichtst bij een treffer. Drie minuten later maakte Sonja Giraud het enige doelpunt van de avond. Delleman: ,,Duitsland kreeg vooral kansen uit counters, vrije trappen en corners. Ik had de Duitse meiden beter verwacht. Daarom is het balen dat we zelf niet nog een doelpunt hebben kunnen maken.” Van Heertum: ,,We speelden veelal agressief naar voren en op hun helft. Duitsland is toch de maatstaf voor het meisjes- en vrouwenvoetbal. Als je daarmee kan wedijveren, dan heb je het heel goed gedaan.”

Oefeninterland. Nederlands elftal voor speelsters onder 15 jaar.

Nederland - Duitsland 0-1 (0-1).

Scoreverloop: 27. Giraud 0-1.

Opstelling Nederland: Jennifer Vreugdenhill (SC 't Zand), Lauren Delleman (Sporting Martinus), Ilse van der Zanden (ZSV), Danielle Kuikstra (Spijkenisse), Naomi Toonders (Best Vooruit), Chelly Drost (Legmeervogels), Kim Zethof (Legmeervogels), Vera Berends (Voetbalacademie FC Twente), Kim Mourmans (Eijsden), Vivianne Miedema (v.v. de Weide Hoogeveen), Jeslynn Kuijpers (SC 't Zand).

Wissels: 41. Marthe van Erk (Zundert) voor Zethof, 59. Dominique Janssen (Wittenhorst) voor Toonders, 67. Evy Meinders (SKV) voor Drost.