Onder 19 opent interlandseizoen met nederlaag tegen België

Francis Grondhuis
KNVB Media
30 augustus, 15:45

Spits Joël Piroe maakte uit een strafschop de enige treffer van Onder 19. - Foto: KNVB Media

Starten in het stadion waar het in de zomer van 2018 ook moet eindigen. In het Finse Vaasa trapte het Nederlands elftal onder 19 jaar woensdag het interlandseizoen af met een kleine nederlaag tegen België: 2-1. Joël Piroe zorgde uit strafschop voor de enige Oranjetreffer.

Onder 19 is in Finland voor een vierlandentoernooi dat wordt gehouden als test voor het Europees kampioenschap. Finland is in de zomer van 2018 gastheer van de eindronde en heeft twee speelsteden uitgekozen: Vaasa en Seinäjoki, gelegen in het westen van het land. Opvallend is dat in beide stadions kunstgras de ondergrond is. Daarmee wordt het EK het eerste eindtoernooi onder UEFA-vlag dat op kunstgras plaatsvindt.

Een voldongen feit. Onder 19-coach Maarten Stekelenburg zelf is hartstochtelijk voorstander van natuurgras. Maar met de keuze voor Finland - dat met zijn lange strenge winters de kunstvelden omarmt - als organiserend land was de consequentie duidelijk. "Het is goed om nu al hier de omstandigheden te kunnen zien. Het hotel, de velden. Vorig jaar speelden we in Georgië een soortgelijk testtoernooi en dat is ons erg goed bevallen. Dus ik ben blij dat we hier tegen drie goede ploegen kunnen oefenen", aldus de KNVB-coach.

Kwalificatie in eigen land

Onder 19-coach Maarten Stekelenburg: 'Niet ontevreden.'

Om überhaupt op het EK te komen dient Onder 19 eerst twee kwalificatieronden te overleven. De eerste horde vindt in oktober plaats in eigen land, met Hongarije, Slovenië en Malta als opponenten. De nummers één en twee stromen door naar het tweede kwalificatietoernooi - de zogenoemde Eliteronde - in het voorjaar.

Het duel met de Belgen was voor Onder 19 de eerste interland sinds het uitstekende EK-optreden in juli in Georgië. Daar leidde Stekelenburg zijn jonge en geïmproviseerde selectie onverwacht naar de halve finale. Van die selectie behoren acht spelers ook nu weer tot de spelersgroep die naar Finland is afgereisd. Toch voelde het voor iedereen als een nieuwe start, met na afloop van de kleine nederlaag gemengde gevoelens. "Het resultaat is niet goed, maar toch ben ik niet ontevreden. Gezien de verhoudingen verdienden we meer. Alleen waren de Belgen effectief en wij niet. En daar gaat het uiteindelijk wel om."

Twee momenten van onachtzaamheid

Neem alleen al de openingsfase van het middagduel in Vasaa Stadium. Waar Ferdi Kadioglu de bal net niet zuiver genoeg over de keeper lobde en Justin Lonwijk een vrije kopkans verprutste, sloegen de Belgen in de zevende minuut wel toe. Aanvaller Mike Ndayismiye mikte een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied zuiver raak. "Daar was niet veel tegen te beginnen, maar we geven die vrije trap weg omdat ze zelf een fout maken in de passing", oordeelde Stekelenburg.

Zoals ook de tweede Belgische treffer, opnieuw van Ndayismiye, voortkwam uit een persoonlijke fout. Bij een lange bal timede rechtsback Jordan Teze verkeerd, waardoor hij onder de bal doorging en Ndayismiye vrije doorgang kreeg richting keeper Mike van de Meulenhof. Twee momenten van onachtzaamheid, twee tegentreffers. En dat terwijl Onder 19 zelf voldoende mogelijkheden creëerde. Schoten van Lonwijk, Donyell Malen en Tom van de Looi waren gevaarlijk, net als een kopbal van Armando Obispo. "De ene keer hadden we wat pech en werd een schot geblokt, de andere keer zat er te weinig gif in. Maar al met al hadden we daar meer uit moeten halen", vond Stekelenburg.

Centrale verdediger Armando Obispo was dichtbij een treffer.

Malen verdient strafschop

Soms zit het ook simpelweg een beetje tegen en dat was in deze wedstrijd het geval

De verdiende aansluitingstreffer viel in de 71e minuut, dankzij een goede actie van Malen. De aanvaller van Arsenal werd hard aangespeeld door Kadioglu, draaide goed richting de goal, kwam in de mangel tussen twee Belgische verdedigers en werd uiteindelijk aangetikt: penalty. Joël Piroe benutte het buitenkansje vanaf elf meter: 1-2. Met Ché Nunnely, Nick Venema en Noa Lang als verse aanvallende krachten ging Onder 19 nog op zoek naar de gelijkmaker, maar die kwam er niet.

"Aan de bal lieten we al een redelijk hoog niveau zien. Maar het gaat in het internationale voetbal juist net om twee of drie momenten, zowel aanvallend als verdedigend. En dat hebben we niet goed gedaan. In verdedigend opzicht hebben we niet veel weggegeven, maar wat we weggaven was meteen funest. En aanvallend moesten we in de eindfase meer doen met de halve kansen die we kregen. Dat is een les. Zo gaat dat op dit niveau. Maar ik wil ook niet te negatief doen, want soms zit het ook simpelweg een beetje tegen en dat was in deze wedstrijd het geval."

Opstelling en statistiekenBekijk de opstelling en statistieken van de oefeninterland tussen België en Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven