Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Deze ploeg spuugt in de handen en gaat ervoor'

Francis Grondhuis
KNVB Media
3 juli 2017, 20:30

Joël Piroe en Dani de Wit: voorop in de strijd voor Onder 19. - Foto: KNVB Media

Jazeker, de ontlading na afloop in de kleedkamer van Oranje onder 19 was groot. Ook bij spits Joël Piroe die met zijn perfecte hattrick de toon zette in het EK-openingsduel met Duitsland: 4-1. "We hebben even een klein feestje gevierd", aldus de drievoudig doelpuntenmaker.

Daar had de geplaagde ploeg van coach Maarten Stekelenburg alle recht toe. Waar - gelet alle afzeggingen van bepalende spelers - geen mens een stuiver gaf voor de kansen van Onder 19 op het EK in Georgië, ging de overgebleven selectie - aangevuld met spelers uit Onder 18 - in de voorbereiding keihard aan de slag. Wie er niet bij was, was geen item meer. En eenmaal in Georgië zou de ploeg het wedstrijd voor wedstrijd bekijken.

'Ontzettend blij'

Keeper Justin Bijlow verrichtte in de tweede helft een cruciale redding.

Die aanpak leverde maandag in de openingswedstrijd een knetterende 4-1 zege op het favoriete Duitsland op. "Hier zijn we allemaal zo ontzettend blij mee", zei spits Piroe die in de tweede helft drie keer op rij scoorde. "Onze emoties kwamen er even uit na afloop. Het voelt toch als een bevrijding als je de eerste EK-wedstrijd wint, en dan ook nog met 4-1 van Duitsland."

Natuurlijk was Piroe dankzij zijn opvallende hattrick uiteindelijk de grote man aan Oranjezijde, maar de spits vergat niet zijn teamgenoten te prijzen. "Mijn goals waren prachtig, de drie assists van Javairo Dilrosun ook, maar vergeet vooral niet de redding van keeper Justin Bijlow bij een 1-1 tussenstand. Hij hield ons op de been en daarna dachten we met z'n allen: nu eroverheen. Heel het team knokte voor elkaar en daarmee zijn we beloond. We moeten nu deze lijn doortrekken. Engeland is een goede ploeg en zal ons nu zeker niet onderschatten. En zelf weten we hoe hard we ervoor moeten werken."

Groot gevecht

Een stevig voetbalgevecht tussen twee goede teams die qua niveau dicht bij elkaar lagen.

"Een prachtig resultaat, maar het had ook anders kunnen lopen", realiseerde coach Maarten Stekelenburg zich. "In het begin hadden we moeite met de stevige duels en de lopende mensen aan Duitse kant. Voor ons was het lastig om de bal in de ploeg te houden. Zodra dat wel lukte, kwamen we ook een paar keer gevaarlijk door. Dus daar hebben we in de rust op gehamerd. Aan de bal niet rustig rondspelen, want die tijd krijg je niet, maar juist vooruit kijken en de ruimtes benutten. Het was een echt voetbalgevecht tussen twee goede teams die qua niveau dicht bij elkaar lagen. Dat wij aan het eind, toen de ruimtes ook groter werden, echt het verschil maken, is een groot compliment naar de ploeg waard."

Daar zag het er even niet naar uit, toen de tweede helft koud was begonnen en de Duitsers binnen een minuut toesloegen. "Natuurlijk was dat een domper, maar in dat soort situaties spugen deze jongens in hun handen en gaan ervoor", wist Stekelenburg. "En het is ook niet toevallig dat we uit spelhervattingen onze kansen kregen. Daar hebben we in de voorbereiding stevig op getraind."

Maarten Stekelenburg: 'We hebben pas één keer gewonnen en dat is niet genoeg.'

Vanavond een biertje, morgen aan de slag

Natuurlijk was Stekelenburg enorm blij met dit eerste resultaat, maar hij was er ook als de kippen bij om de euforie te temperen. "Weet je wat het is? Onder 19 won ook de afgelopen twee jaar de openingswedstrijd op het EK, maar lag er na de poulefase wel uit. Vanavond drinken we een biertje en morgen gaan we weer keihard aan de slag met de informatie die scout Maurice Hagebeuk heeft verzameld bij Engeland-Bulgarije. We hebben pas één keer gewonnen en dat is niet genoeg om de halve finale te halen."

Wedstrijdverslag Wedstrijdverslag Hattrick Piroe leidt Onder 19 naar onverwachte EK-zege. Lees het wedstrijdverslag en de statistieken van het EK-duel Nederland-Duitsland.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen