Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 op weg naar EK: 'We gaan er vol gas tegenaan'

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 juni 2017, 20:30

Ché Nunnely was twee keer trefzeker tegen de beloften van KAA Gent. - Foto: KNVB Media

Wat moeten we verwachten van het Nederlands elftal onder negentien jaar op het Europees kampioenschap in Georgië? Niemand weet het antwoord. Zonder druk of al te grote verwachtingen mengt Onder 19 zich volgende week onder de acht beste landen van Europa.

Op de vaste trainingslocatie van het Nederlands elftal - het hoofdveld van Quick Boys in Katwijk - werkte Oranje onder 19 dinsdagavond de laatste test af voordat het naar de Kaukasus afreist. Sparringpartner was het beloftenteam van KAA Gent, in een officieus oefenduel met drie blokken van dertig minuten speeltijd.

Onder 19 had in de Katwijkse duinen weinig te duchten van de jonge Belgen en won met 6-0. Voor het team was het vooral zaak om speelritme op te doen en het wedstrijdgevoel aan te scherpen, na een paar weken zonder officiële competitie. Vorige week namen de jeugdtalenten het al op tegen Katwijk (7-2) en nu volgde een treffen met de Onder 21-ploeg van KAA Gent.

Oranje onder 19 voor de wedstrijd tegen KAA Gent. Staand vlnr: Robin Zwartjens, Teun Koopmeiners, Joël Piroe, Dani de Wit, Armando Obispo en Justin Bijlow. Gehurkt vlnr: Jurich Carolina, Ferdi Kadioglu, Ché Nunnely, Javairo Dilrosun en Navajo Bakboord.

Wisselende formaties

Er zijn nog een paar posities waar we nog niet uit zijn

Coach Maarten Stekelenburg gebruikte de test om wisselende formaties in te zetten, om zo toe te werken naar een optimale basisopstelling voor het EK-toernooi in Georgië waar Nederland het in de poulefase opneemt tegen Duitsland, Engeland en Bulgarije. Maandag moet de ploeg er klaar voor zijn, als Duitsland meteen de eerste tegenstander is.

Stekelenburg heeft zijn basisteam nog niet helemaal rond. "Er zijn nog een paar posities waar we nog niet uit zijn. Dat gaan we met de technische staf nog bespreken, ook op basis van deze wedstrijd tegen Gent. En in Georgië hebben we ook nog een paar trainingen."

Voorbereiding clubseizoen

Coach Maarten Stekelenburg instrueert zijn spelers tegen KAA Gent.

Onder 19 heeft een versnipperde EK-voorbereiding achter de rug. Vanaf 12 juni kwamen spelers op verschillende momenten aanwaaien uit allerlei competities: Eredivisie, Jupiler League, Tweede divisie en het buitenland. En ook nog eens in een compleet andere samenstelling als waarin het team in het voorbije seizoen de kwalificatie voor de Europese eindronde bewerkstelligde.

Aangezien de UEFA het EK onder 19 middenin de voorbereiding van het clubseizoen stalt en ook nog eens buiten de officiële internationale speelkalender, houden veel clubs hun jeugdinternationals binnenshuis. Zo ontbreekt de complete achterhoede met (ex-)Eredivisiespelers als Matthijs de Ligt, Justin Hoogma, Rick van Drongelen, Sherel Floranus en Giovanni Troupée en voorin vooral Justin Kluivert, de smaakmaker van de beslissende kwalificatieronde afgelopen maart.

Dilrosun terug

Een meevaller voor Onder 19 is dat het middenrif intact is gebleven met Dani de Wit, Teun Koopmeiners en Ferdi Kadioglu. Ook keeper Justin Bijlow - aanvoerder tijdens het EK - en spits Joël Piroe waren er in de kwalificatie bij. Bovendien is de sterke flankaanvaller Javairo Dilrosun weer terug van een blessure. De aanvaller uit de jeugdopleiding van Manchester City voegt behalve kracht ook een flinke portie scorend vermogen aan de ploeg toe.

Tegen AA Gent nam Dilrosun dinsdag de eerste twee treffers voor zijn rekening, al mocht hij bij de tweede goal de Belgische keeper bedanken. Die liet op knullige wijze de hoge voorzet van Dilrosun door de handen glippen. Het eerste doelpunt kwam wel geheel op conto van de aanvaller die afgelopen donderdag negentien jaar werd. Vanaf de rechterflank krulde hij met links de bal fraai in de verre hoek. 

Javairo Dilrosun is terug in Oranje onder 19 na een blessureperiode. 

Aanvulling uit Onder 18

Stekelenburg heeft de kleine groep spelers die wél beschikbaar zijn aangevuld met spelers uit Onder 18, eerstejaars A-junioren. Dat team speelde afgelopen seizoen louter oefeninterlands, maar werd door coach Kees van Wonderen telkens uitvoerig geprezen als een energieke en gedreven groep. Een van de blikvangers, rechtsbuiten Ché Nunnely, maakte tegen KAA Gent in de 66e minuut de vierde treffer door een strafschop te benutten, nadat Jay-Roy Grot na een soloactie in het zestienmetergebied onderuit werd gehaald. Diezelfde Grot tekende een kwartier voor tijd met een rake kopbal voor de 5-0, waarna Nunnely in de slotminuut profiteerde van een fout in de Belgische defensie.

Donderdag vertrekt de selectie via Istanbul naar Georgië, waar de temperatuur momenteel richting de tropische waarde van 37 graden stijgt. Koopmeiners, een van de sterkhouders van het team, heeft er 'heel veel zin in'. "Ik kijk al heel het jaar uit naar dit toernooi. Dat er veel jongens niet bij zijn, is niet meer belangrijk. Daar kunnen we niet in blijven hangen, anders kun je net zo goed thuis blijven. We zijn er met z'n allen vol gas tegenaan gegaan in de voorbereiding en bovendien hebben de jongens die uit Onder 18 komen ook internationale ervaring. Vorig jaar haalden ze op het EK onder 17 nog de halve finale."

Reservecaptain Teun Koopmeiners: 'We gaan er vol gas tegenaan.'

Het zou een prestatie van formaat zijn als ook Onder 19 de poulefase overleeft. "We gaan elke wedstrijd vol voor de winst en hopelijk halen we inderdaad die halve finale", zegt Koopmeiners. "We hebben met het nieuwe team tactisch een grote slag moeten slaan in de voorbereiding. Veel grote partijen gespeeld en daarvan de beelden teruggekeken. Langzaamaan ging het elke training beter. Nu is het zaak dat we het op het EK ook laten zien."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - KAA Gent 6-0 (2-0, 1-0, 3-0).

Scoreverloop
7. Javairo Dilrosun 1-0; 30. Julien van Volcem (e.d.) 2-0; 35. Dani de Wit 3-0; 66. Ché Nunnely 4-0 (pen); 75. Jay-Roy Grot 5-0; 90. Ché Nunnely 6-0.

Opstelling Nederland
Eerste blok: Bijlow, Bakboord, Zwartjens, Obispo, Carolina, De Wit, Koopmeiners, Kadioglu, Nunnely, Piroe, Dilrosun.
Tweede blok: Bijlow, Bakboord, Dekker, Obispo, Kemper, Kongolo, De Wit, Kadioglu (Lonwijk), Dilrosun, Piroe (Grot), Lang.
Derde blok: Paes, Dekker, Zwartjens, Carolina, Kemper, Kongolo, Koopmeiners, Lonwijk, Nunnely, Grot, Lang.

Definitieve EK-selectie Definitieve EK-selectie Deze spelers gaan naar het EK in Georgië.


Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen