Gelijkspel Onder 19 in topduel tegen Frankrijk

9 november 2016, 12:15

Kai Sierhuis scoorde voor Oranje onder 19. - Foto: KNVB Media

De stip aan de horizon ligt voor het Nederlands elftal onder 19 jaar dit seizoen in Georgië. Daar wordt in de zomer van 2017 de EK-eindronde gehouden, waar de ploeg absoluut van de partij wil zijn. Deze week proeft Onder 19 al sfeer op de Kaukasus tijdens een sterk bezet vierlandentoernooi.

De openingswedstrijd van dat toernooi in Tbilisi was al meteen EK-waardig. Nederland speelde met 1-1 gelijk tegen Frankrijk, een duel waar de kwaliteit vanaf spatte en een resultaat opleverde dat staat als een huis. Afgelopen zomer kroonde Frankrijk zich namelijk tot Europees kampioen in de leeftijd tot 19 jaar. Weliswaar is die generatie inmiddels grotendeels doorgeschoven naar de volgende leeftijdscategorie, maar de kracht van Franse jeugdploegen staat immer buiten kijf.

Topwedstrijd

Onder 19-coach Maarten Stekelenburg kon goed leven met het gelijkspel in de Georgische hoofdstad. "Een eerlijk resultaat. Het gaf de verhoudingen goed weer. Het was een zeer competitieve wedstrijd, met aan beide kanten heel goede spelers binnen de lijnen. Dat leverde een topwedstrijd op. En precies daarom zijn we hier. Om ons te meten met dit soort landen en te verbeteren zodat we in het vervolg 2-0 maken en zo'n wedstrijd wel over de streep trekken."

Stekelenburg zag zijn ploeg in de eerste helft de kansen krijgen, terwijl de Fransen het tweede deel van de wedstrijd domineerden. Onder 19 begon het duel vanuit een gesloten organisatie, met een stevig verdedigend blok. Net over de middenlijn werden de Fransen vervolgens op hun eigen helft aangepakt. "In de omschakeling waren we daardoor heel gevaarlijk", aldus Stekelenburg.

Vierde seizoensgoal Sierhuis

Die tactiek leverde voor rust vier grote kansen op. Eén daarvan werd halverwege de eerste helft benut, door spits Kaj Sierhuis. Na goed verdedigend werk van linksback Jurich Carolina, leverde Teun Koopmeiners vanaf de linkerflank een afgemeten voorzet af op Sierhuis die alweer zijn vierde interlandgoal voor Onder 19 binnenkopte.

Daarvoor had Nederland al een strafschop moeten krijgen, toen Teun Bijleveld een voorzet van Javairo Dilrosun direct volleerde, maar door een Franse hand gestuit werd. Na de treffer van Sierhuis kreeg Bijleveld opnieuw een goede mogelijkheid. Hij nam een splijtende crosspass van Mats Knoester - die achter de verdediging viel - handig mee op de borst, maar kwam daarna niet helemaal met zijn stappen uit, waardoor een schot uitbleef.  Ook Sierhuis kreeg op slag van rust de kans de score te verdubbelen. Hij miste echter nipt de voorzet van Tahith Chong.

Slordigheden

Het was wellicht ook net even te veel geweest, erkende Stekelenburg. "Natuurlijk geeft 2-0 veel meer lucht en hadden we er gezien de kansen misschien meer uit moeten halen." Maar de tweede helft gaf al vlot aan dat Frankrijk opnieuw een topteam op de been heeft gebracht. Een aantal slordigheden aan Nederlandse zijde werd onmiddellijk tot kansen gepromoveerd. Na twee gemiste mogelijkheden was het de derde keer wel raak. Balverlies in de opbouw was in eerste instantie nog niet dodelijk door een goede redding van keeper Justin Bijlow, maar in de rebound schoot invaller Nicolas Janvier alsnog raak: 1-1.

Onder 19 kon er, behalve veel strijd leveren, weinig tegenin brengen. "We hebben in de tweede helft weinig gecreëerd", aldus Stekelenburg die invaller Justin Kluivert liet debuteren in Onder 19 en zag dat keeper Bijlow vijf minuten voor tijd met een sublieme redding de ploeg voor een nederlaag behoedde.

Vrijdag nemen de jeugdinternationals het op tegen Spanje, maandag wacht gastland Georgië. Stekelenburg: "Met name het duel met Spanje wordt voor de jongens weer een geweldige uitdaging. We voetballen hier op topniveau en dat is wat we willen."