Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 19: missie volbracht

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2016, 22:15

Onder 19 versloef Noorwegen met 1-0. - Foto: KNVB Media

Op de avond dat Jong Oranje opnieuw het EK misliep, behield de jongere generatie Oranjetalenten wel het volle perspectief op een eindtoernooi. Met de maximale buit op zak rondde het Nederlands elftal onder 19 jaar het eerste EK-kwalificatietoernooi af. In de afsluitende wedstrijd in Hardenberg werd Noorwegen met 1-0 verslagen door een vroege treffer van Javairo Dilrosun.

Onder toeziend oog van technisch directeur Hans van Breukelen, die de degelijke partij vanaf de eerste rij van de hoofdtribune gadesloeg, won Onder 19 daarmee ook het derde duel van het kwalificatietoernooi. Eerder in de week werden Roemenië (2-1) en San Marino (4-0) door de equipe van KNVB-coach Maarten Stekelenburg opzij gezet.

Bliksemstart

Onder 19 kende dinsdag in het koude Hardenberg een bliksemstart. Al na vijf minuten werd Dilrosun geen strobreed in de weg gelegd toen hij vanaf het middenveld richting vijandig doel dribbelde. Op zo'n achttien meter van het doel besloot de aanvaller van Manchester City met links uit te halen. En met succes. De Noorse goalie Haug, clubgenoot van Dilrosun in Engeland, had geen antwoord op het bekeken schot in de linkerhoek: 1-0.

Het bleek aanvallend het enige wapenfeit van Onder 19 in de eerste helft. De ploeg creëerde verder geen enkele kans en moest gaandeweg het initiatief iets aan de Noren laten. Tot gevaar voor het doel van Justin Bijlow leidde het nauwelijks. Alleen een vrije trap van Feyenoord-talent Emil Hansson, die op Varkenoord zijn opleiding geniet, deed Onder 19 schrik aanjagen. Met een muur van tien Nederlandse spelers voor zich mikte hij de bal keihard op de paal.

Zakelijkheid

In de tweede helft strandde de wedstrijd op het hoofdveld van Tweededivisionist HHC Hardenberg langzaamaan in zakelijkheid. Waarbij de grootste mogelijkheden nog wel voor Oranje waren. Kort na rust kwam de inlopende spits Jelle Duin centimeters tekort om de voorzet van Dilrosun binnen te koppen en in de slotfase kregen Dilrosun en Mitchell van Bergen nog een schotkans. De Noren werden alleen gevaarlijk via invaller Birk Risa die rakelings over kopte uit een corner.

Om bij de loting voor de beslissende kwalificatieronde in maart in pot 1 te geraken, en daarmee de traditioneel sterke landen te ontlopen, diende Onder 19 de Noren te verslaan. Een gelijkspel volstond niet, aangezien de Noren ook de eerste twee duels hadden gewonnen en over een beter doelsaldo beschikten. En wie bij de loting in de gunstige schaal wilde belanden, diende zoveel mogelijk punten over te houden aan deze eerste kwalificatieronde.

Winnaarsmentaliteit

Tot tevredenheid Onder 19-coach Stekelenburg slaagden de Oranjetalenten in die opzet. Waarbij hij met name de onverzettelijkheid van zijn ploeg roemde. "Dit is echt een team. De winnaarsmentaliteit straalt van de ploeg af.  En dat is juist iets waar we het in Nederland de laatste tijd veel over hebben, niet?"

Dat de jeugdinternationals veel voor elkaar over hebben, was tegen de Noren duidelijk zichtbaar in het veld. De werklust was groot, het vermogen om meters te maken en elkaar bij te staan eveneens. Met name achterin staat Onder 19 met centrale verdedigers Rick van Drongelen en Matthijs de Ligt als een huis, waarbij moet worden aangetekend dat ook Justin Hoogma van Heracles Almelo qua leeftijd nog speelgerechtigd is, maar al is doorgeschoven naar Onder 20.

Goede mix

In aanvallend opzicht was er soms te weinig franje, maar Stekelenburg bestrijdt dat zijn ploeg creativiteit mist. "Teun Bijleveld is een super creatieve speler, maar zat vanavond niet zo goed in de wedstrijd. Daarnaast hebbben Koopmeiners, Dilrosun, Duin en Chong ook genoeg creativiteit in huis. Ik vind juist dat we een goede mix hebben van voetballend vermogen en het kunnen spelen vanuit de organisatie."

Om in de zomer van 2017 werkelijk een gooi te kunnen doen naar de EK-titel dient Onder 19 zich via de beslissende Eliteronde eerst te kwalificeren. Alleen de winnaar van dat tweede kwalificatietoernooi, dat in het voorjaar plaatsvindt, gaat uiteindelijk naar de Europese eindronde in Georgië. Het vertrouwen van Stekelenburg in een goede afloop is groot.

"Op de manier waarop wij nu spelen, kunnen we elke wedstrijd resultaat halen. We geven erg weinig weg, ook in de eerdere oefeninterlands tegen toplanden als Engeland en Duitsland niet. Maar we zullen zelf vanuit ons overwicht wel meer moeten creëren. Meer kansen. Aan de andere kant speelden de Noren ook erg defensief en krijgen we tegen betere landen vanzelf meer ruimte. Maar we kunnen altijd vertrouwen op onze stevige basis achterin en dat is erg prettig."

Statistieken:

Wedstrijd
Nederland - Noorwegen 1-0 (1-0).

Scoreverloop
5. Javairo Dilrosun 1-0.

Geel
Matthijs de Ligt (Nederland); John Hou Sæter (Noorwegen).

Opstelling Nederland
Bijlow, Zeefuik, De Ligt, Van Drongelen, Carolina, De Wit, Bijleveld (Kongolo), Koopmeiners, Dilrosun, Duin (60. Sierhuis), Chong (85. Van Bergen).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen