Onder 19 piekt op juiste moment

6 oktober 2016, 22:30

Onder 19 sloeg toe op slag van rust. - Foto: KNVB Media

Wijze les voor alle voetbalsupporters: ga nooit richting kantine of snackcorner als de wedstrijd nog bezig is. Het bewijs dat er in de laatste minuten nog van alles kan gebeuren, werd donderdag in Hardenberg door het Nederlands elftal onder 19 jaar in het EK-kwalificatieduel met Roemenië (2-1) geleverd.

Terwijl het rustsignaal aanstaande was, maakte de formatie van KNVB-coach Maarten Stekelenburg zich het leven plots zo veel eenvoudiger door tegen Roemenië tweemaal in korte tijd genadeloos toe te slaan. Daarmee werd net voor de pauze een vroeg opgelopen achterstand omgebogen in een bevrijdende 2-1 voorsprong. Dat bleek na negentig minuten ook meteen de eindstand, waardoor Onder 19 het EK-kwalificatietoernooi in eigen land met drie nuttige punten is begonnen.

Vanzelfsprekendheid

Coach Stekelenburg is niet te beroerd om zijn ambities met Onder 19 uit te spreken. De eerste kwalificatieronde - deze week in Hardenberg en Vriezenveen - doorkomen gold voor hem vooraf bijna als een vanzelfsprekendheid. Maar helemaal lekker zat hij niet toen de Roemenen na een krap kwartier op voorsprong kwamen via spits Adrian Petre die bij een corner attent reageerde op een van de lat terugketsende bal.

Nederland schrok van die tegenvaller, maar wist dat het tijd genoeg had om de zaken recht te zetten. Het tempo ging omhoog en met name via de rechterkant met back Sherel Floranus en aanvaller Javairo Dilrosun werd gezocht naar de opening. Naarmate de wedstrijd vorderde, werden ook de kansen groter. Schoten van De Wit, Dilrosun en Bijleveld, een fraaie vrije trap van Koopmeiners, kopkansen voor Van Drongelen en Duin; de druk op het Roemeense doel werd alsmaar groter.

Bijleveld en Dilrosun

Onder 19 rook zijn kans en sloeg op slag van rust toe. In de 45e minuut hield Floranus goed het overzicht en bood Bijleveld een opgelegde kans. De spelmaker van AZ twijfelde geen moment en joeg de bal met een droge streep tegen de touwen. De opluchting werd nog groter toen 45 seconden later de naar links uitgeweken Dilrosun de bal knalhard en loepzuiver in de kruising mikte: 2-1.

Scoren op de juiste momenten; het is een kwaliteit die een goede ploeg van een matige ploeg onderscheidt. "We zijn na die achterstand niet in paniek geraakt, pakten het initiatief weer en maakten twee mooie doelpunten", aldus Stekelenburg die niet zozeer opgelucht maar vooral blij was met de eerste overwinning van de week.

Hagi junior

Onder 19 boekte vorige maand uitstekende resultaten in de oefeninterlands tegen Engeland (1-1) en Duitsland (1-2 zege). Roemenië was van een ander niveau, ondanks de aanwezigheid van Ianis Hagi. Juist, de 18-jarige zoon van de Roemeense legende Gheorghe Hagi, die in de jaren 80 en 90 spelend voor Steaua Boekarest, Barcelona, Real Madrid en Galatasaray door het leven ging als de Maradona van de Karpaten. Ook Hagi junior, speler van Fiorentina, droeg rugnummer 10, maar miste in het koude Hardenberg het geniale van zijn beroemde vader.

Een andere tegenstander dan Duitsland of Engeland, maar desondanks kwalificeerde Stekelenburg ook de zege op de Roemenen als 'volwassen'. "De tegentreffer uit die corner kwam uit de lucht vallen. Kan gebeuren, hoort ook bij voetbal. Des te knapper vond ik dat we meteen het initiatief pakten en onze kansen creëerden."

Bewijs van volwassenheid

In de tweede helft verzuimde Onder 19 verder afstand te nemen en de wedstrijd op slot te gooien. Grote kansen waren niet aan Bijleveld, Chong en Dilrosun besteed, terwijl de ploeg tien minuten voor tijd ontsnapte toen de Roemenen de lat raakten. Toch was Stekelenburg tevreden. "Juist omdat Roemenië na rust een paar keer van systeem veranderde en bepaalde wissels inbracht. Ze waren een beetje machteloos, maar voor ons was dat lastig, omdat we daar telkens op moesten anticiperen. Maar we hielden goed de organisatie intact, opnieuw een bewijs van volwassenheid."

Zaterdag speelt Oranje onder 19 in Vriezenveen de tweede wedstrijd tegen San Marino. Een wedstrijd om het doelsaldo op te vijzelen, want de bewoners van het door Italië omringde ministaatje gingen eerder op de dag met 9-0 onderuit tegen Noorwegen. De nummers één en twee van de kwalificatiepoule plaatsen zich voor de Eliteronde. De Eliteronde is de laatste kwalificatieronde voor het EK 2017 in Georgië.

Nederland - Roemenië 2-1 (2-1).