Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK voorbij voor Onder 19

KNVB Media
KNVB Media
18 juli 2016, 14:00

Onder 19 ging hard onderuit tegen Frankrijk. - Foto: KNVB Media

Na de 5-1 nederlaag tegen Frankrijk is de rol van het Nederlands elftal onder 19 jaar op het Europees kampioenschap al in de groepsfase uitgespeeld. Er wacht echter nog een laatste grote finale voor de Oranjetalenten. Donderdag speelt de ploeg van KNVB-coach Aron Winter tegen gastland Duitsland in een speciale play-off, met als inzet het laatste Europese ticket voor het WK onder 20.

Nederland had zich die zware beproeving kunnen besparen door op het EK bij de laatste vier te geraken. Dat zou, behalve het spoor van de Europese titel, ook automatisch een WK-ticket hebben opgeleverd. Die ambitie bleek dinsdag voor ruim 7.000 toeschouwers in Aalen echter onbereikbaar. Onder 19 werd op alle fronten overklast door de ijzersterke Fransen.

Overlopen

Nederland had aan een gelijkspel genoeg om als nummer twee in de poule naar de halve finale te marcheren, maar dat vooruitzicht werd geen moment reëel. Meteen vanaf het eerste fluitsignaal van de Belgische arbiter werd Nederland overlopen door de fysieke sterke en dynamische Fransen die volle druk uitoefenden en de openingen zochten én vonden via de zwakke rechterkant van Nederland.

Binnen een half uur stond Nederland al op een 2-0 achterstand en was de wanhoop van de gezichten af te lezen. Het was tekenend dat bij beide treffers de verdediging er niet best uitzag. Bij de eerste Franse goal na tien minuten, van Kylian Mbappé, werd Ter Avest simpel uitgespeeld en reageerde Zeefuik niet attent. Het tweede doelpunt? Idem dito. Nadat Poha eerst de lat had geraakt, kreeg de Oranjedefensie de bal niet weggewerkt. EK-topscorer Jean-Kevin Augustin wist er wel raad mee: 0-2.

Strafschop Nouri

Nederland zette daar nauwelijks iets tegenover. Aanvallen via spelmaker Abdelhak Nouri, dribbelaar Steven Bergwijn en afmaker Sam Lammers? Onder 19 kwam er niet eens aan toe om een fatsoenlijke aanval op te zetten. De spaarzame gevaarlijke momenten ontstonden slechts uit standaardsituaties. Zoals de kopbal op de paal van centrale verdediger Pablo Rosario na een vrije trap van Kenneth Paal. En de enige treffer, uit een strafschop.

Die kwam als een onverwacht cadeautje uit de lucht vallen. Geheel onnodig werd Bergwijn op de achterlijn gehaakt en kon Nouri vanaf elf meter aanleggen. Oranjes aanvoerder schoot feilloos raak. Het zou enig vertrouwen hebben kunnen bieden voor het tweede deel van de wedstrijd, alleen was de ploeg simpelweg niet opgewassen tegen de hongerige Fransen die bloed roken en maar bleven jagen.

Murw gebeukt

Wat volgde waren 45 uiterst pijnlijke minuten vanuit het perspectief van Oranje gezien. Frankrijk stormde door, legde alle zwakheden aan Nederlandse zijde bloot en scoorde nog eens driemaal. Het duo Mbappé en Augustin kon zich naar alle hartelust uitleven. Nederland was murw gebeukt en alle flair en vertrouwen van de eerste twee EK-duels tegen Kroatië (3-1 zege) en Engeland (2-1 nederlaag in blessuretijd) kwijtgeraakt.

Een zorgelijke constatering, met het oog op het belangrijke duel dat de ploeg over drie dagen voor de kiezen krijgt. Kwalificeren voor het WK was één van de doelen van Onder 19 op dit eindtoernooi. Er resteert nog één kans en daarvoor moet Oranje zich snel - met name mentaal - zien te herpakken. Een ferme klus voor coach Aron Winter en zijn staf, maar geen onmogelijke. Bij tegenstander Duitsland ligt de druk in eigen huis immers nog veel hoger.

Donderdag WK play-off

UEFA maakt later de locatie en aanvangstijd van het play-offduel met de Duitsers bekend. Er wordt donderdag gespeeld in Mannheim of Sandhausen. Duitsland eindigde, net als Nederland, als derde in de poule nadat het zondag met 3-0 Oostenrijk versloeg. Daarvoor had de thuisploeg tweemaal verloren, van Italië (0-1) en Portugal (3-4).

Statistieken:

Wedstrijd
Nederland - Frankrijk 1-5 (1-2).

Scoreverloop
10. Kylian Mbappé 0-1; 29. Jean-Kevin Augustin 0-2; 36. Abdelhak Nouri 1-2 (pen); 48. Jean-Kevin Augustin 1-3; 63. Kylian Mbappé 1-4; 75. Jean-Kevin Augustin 1-5.

Geel
Eiting (Nederland); Onguene (Frankrijk).

Opstelling Nederland
Van Osch, Zeefuik, Rosario, Ter Avest (81. Carolina), Verdonk, Duarte (46. Eiting), Schuurman, Nouri, Bergwijn, Lammers, Paal (81. Dekker).

 


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen