Onder 19 onderuit in blessuretijd

15 juli 2016, 14:15

De basiself van Onder 19 voor het duel tegen Engeland. - Foto: KNVB Media

Twee jaar geleden verloor het Nederlands elftal onder 17 jaar de EK-finale tegen Engeland. Op schlemielige wijze, na het nemen van strafschoppen. Die verloren eindstrijd op Malta is altijd in de hoofden van de spelers blijven zitten en kon vrijdag op het EK onder 19 niet worden weggepoetst.

Sterker, Oranje onder 19 beleefde in het Duitse Ulm een nieuwe deceptie door ver in blessuretijd opnieuw door de Engelsen te worden weggezet. Lang leek de ploeg van coach Aron Winter, na de 3-1 de openingszege op Kroatië, in de tweede groepswedstrijd van het Europees kampioenschap op weg naar een zeer nuttig gelijkspel, maar in de slotfase van het levendige duel ging Onder 19 kopje onder. De Engelsen zegevierden met 2-1.

Minuut stilte en rouwbanden

Een ontmoeting die door één minuut stilte werd voorafgegaan, vanwege de dodelijke aanslag in het Franse Nice donderdagavond. Ook droegen beide ploegen uit respect voor de slachtoffers zwarte rouwbanden. Ten opzichte van het gewonnen openingsduel met Kroatië (3-1) moest Winter in de basisopstelling noodgedwongen een wijziging doorvoeren. Op de positie van rechtsback nam Julian Lelieveld de plaats in van Deyovaisio Zeefuik die na zijn rode kaart tegen de Kroaten een schorsing uitzat.

Lange tijd zag het er goed uit voor Onder 19. In het zonnige Ulm, waar de tribunes met ruim 4.000 toeschouwers wederom goed bevolkt waren, sloeg de ploeg al na tien minuten toe. De eerste kans van de wedstrijd was meteen raak. Met de koelbloedigheid die hem steeds meer kenmerkt, mikte spits Sam Lammers met een droog schot in de verre hoek raak en zette zijn ploeg al vroeg in een comfortabele positie: 1-0.

Tweede EK-treffer

De tweede EK-treffer van Lammers én een goal die het duel direct in volle gang bracht. Beide ploegen bleken bereid de aanval te zoeken en vonden ook de mogelijkheden voor de doelen. Engeland was daarbij iets dwingender. Keeper Yanick van Osch kon de Engelsen een paar keer van het scoren afhouden, maar was in de 36e minuut kansloos na een knappe actie van Chelsea-spits Dominic Solanke die afgelopen seizoen voor Vitesse uitkwam.

Nederland zette daar mogelijkheden voor Lammers, Abdelhak Nouri en Julian Lelieveld tegenover, maar kon niet scoren. Ook na rust niet, toen de kwaliteit en attractiviteit van de wedstrijd zichtbaar afnam. Beide ploegen leken te kunnen berusten in een gelijkspel. Net als Nederland had immers ook Engeland op dit EK de eerste drie punten al binnen.

Invaller Brown scoort

Maar Isaiah Brown, ook al een voormalige Chelsea-huurling van Vitesse vorig seizoen, dacht daar beduidend anders over. De aanvaller kreeg in de tweede minuut van de blessuretijd de bal voor zijn linkerschoen en haalde vernietigend uit. Op de doellijn had Yannick van Osch geen enkele kans op de inzet van de Engelse invaller.

"Het is ontzettend jammer dat Engeland in blessuretijd scoorde", reageerde coach Winter op de nederlaag. Hij zal daarbij ongetwijfeld hebben moeten denken aan de oefenwedstrijd die zijn ploeg in november speelde tegen de Young Lions. In 's-Gravenzande verspeelde Oranje vorig jaar in het laatste kwartier een 2-0 voorsprong.

WK onder 20

Toch is Onder 19 ondanks de nederlaag nog altijd in de race voor een plek in de halve finale van het EK. Maandag wordt in het Wald Stadion in Aalen de groepsfase afgesloten tegen Frankrijk. Behalve de Europese titel liggen er in Duitsland ook vijf tickets voor het WK onder 20 in Zuid-Korea klaar.