Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spelers O19 hopen op oplossing

KNVB Media
KNVB Media
29 maart 2016, 23:15

Het team van Onder 19 heeft zin in het EK. - Foto: KNVB Media

Regerend Europees kampioen Spanje sneuvelde verrassend in de Eliteronde, maar voor de rest zijn alle grote voetballanden van de partij op het Europees kampioenschap onder 19 jaar. En dus willen alle jeugdinternationals komende zomer hun EK voor Oranje spelen.

Nederland, Frankrijk, Engeland, Portugal, Kroatië en Oostenrijk nestelden zich dinsdag naast organisator Duitsland. Woensdag voegt Italië of Turkije zich daar als achtste en laatste land bij. Een droomveld voor de jeugdinternationals van Oranje. "Het is geweldig om zo'n EK te spelen", jubelde Steven Bergwijn in het feestgedruis. "Iedere jongen wil dat ervaren. Het EK is een toernooi op het hoogste niveau, met de beste spelers van Europa."

Finale winnen

Bergwijn kan het weten. Hij haalde twee jaar geleden met Onder 17 op Malta de EK-finale waarin Engeland er na het nemen van strafschoppen met de bokaal vandoor ging. Ook Donny van de Beek herinnert zich dat toernooi nog. "Ik hoop dat ik komende zomer mee mag naar Duitsland. Om nu wel die finale te winnen", zegt hij tegen OnsOranje.

De Ajacied zegt met opzet 'hoopt'. KNVB-coach Aron Winter zal hem als een van de sterkhouders van Onder 19 zeker selecteren, maar de vraag is of zijn club Ajax hem vrijgeeft. Het EK vindt namelijk van 11 tot en met 24 juli plaats, midden in de voorbereiding van het clubseizoen. Vorig jaar, toen Onder 19 de eindronde in Griekenland speelde, kreeg Van de Beek geen vrijaf. Net als tien andere potentiële internationals die Winter had willen uitnodigen.

Oplossing

"Ik weet niet wat Ajax ditmaal gaat beslissen, maar ik hoop echt dat er een oplossing wordt gevonden. Wat ik zelf vind? Het is een lastige kwestie en de clubs hebben daar een grote invloed op. Als de hoofdcoach niet wil dat ik ga, dan gebeurt het niet. Maar het is gewoon belangrijk dat er een oplossing komt. Het EK leeft echt in deze groep en we willen er met z'n allen wat van gaan maken."

Timothy Fosu Mensah heeft 'totaal geen idee' of hij in juli in Duitsland op jacht mag naar de EK-titel. De centrale verdediger, die begin deze maand van Louis van Gaal zijn eerste basisplaats in de hoofdmacht van Manchester United kreeg, houdt zich op de vlakte. "Ik zie wel wat er gebeurt. Wat ik zelf zou willen? Ik sta voor alles open. Ik weet niet hoe mijn zomer eruit ziet. Persoonlijk vind ik het ontzettend leuk om met deze ploeg te voetballen, zeker omdat ik al sinds de F-jes met een aantal jongens samenspeel. Ik ben in ieder geval erg blij dat we het EK hebben gehaald. We hebben een goed team en het was verdiend."

Droomseizoen

Rick van Drongelen beleeft helemaal een droomseizoen. De pas 17-jarige centrale verdediger ontwikkelt zich razendsnel. De Zeeuw debuteerde dit seizoen bij Sparta Rotterdam waarmee hij op de drempel van de Eredivisie staat. En nu, als basisspeler van Onder 19, kan hij voor het eerst een EK spelen. "Ik verwacht geen problemen met mijn club. Trainer Alex Pastoor begrijpt, denk ik, wel dat zoiets voor een jeugdinternational een droom is. Iedereen wil naar het EK, ik helemaal."

Lees ook: Tweede EK op rij voor Onder 19


Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen