Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede EK op rij voor Onder 19

KNVB Media
KNVB Media
29 maart 2016, 23:15

De selectie en de staf van Onder 19 vieren feest na het behalen van het EK. - Foto: KNVB Media

Voor het tweede opeenvolgende seizoen is het Nederlands elftal onder 19 jaar van de partij op het Europees kampioenschap. Met hangen en wurgen, dat wel. Maar het doelpuntloze gelijkspel dinsdag tegen naaste concurrent Polen was voldoende om als groepswinnaar naar de eindronde in Duitsland te gaan.

Enorm groot was de opluchting in het Oranjekamp, na het laatste fluitsignaal van de Spaanse arbiter in Groesbeek. Ook bij coach Aron Winter die voor een waar huzarenstukje zorgde door zijn ploeg opnieuw naar het EK te loodsen. Zijn voorgangers slaagden daar mondjesmaat in. In de laatste vijftien jaar kwalificeerde Onder 19 zich slechts drie maal voor de eindronde.

Op Sportpark Zuid koesterde Nederland het resultaat. De ploeg kwam in de eerste helft niet in het ritme. Waar de Polen een paar losse flodders op het doel van Yanick van Osch losten, probeerde Onder 19 de opening via de flanken te vinden. Daar zorgden Steven Bergwijn en vooral Gino Dekker voor aardige voorzetten, zonder veel rendement. Het enige wapenfeit in de eerste 45 minuten was een laag hard schot van captain Abdelhak Nouri dat net naast ging.

Onder spanning

Oranje had het zichtbaar moeilijk met het fysieke spel van de Polen die bovendien een behoorlijke portie agressie meebrachten. Ook verloor het na een half uur linksback Julian Lelieveld die zich geblesseerd moest laten vervangen door Jurich Carolino. "Het leek alsof we onder spanning stonden", sprak Winter over de eerste 45 minuten op het hoofdveld van Topklasser De Treffers. "We leden veel slordig balverlies. In de tweede helft kregen we meer controle en dat leverde wel een aantal kansen op."

En daar had er zeker eentje van mogen worden verzilverd. Niet alleen om de spanning uit de wedstrijd te halen, maar ook omdat het niet de minste mogelijkheden waren. Alleen hield Steven Bergwijn het hoofd niet koel. Twee keer schoot de PSV'er voorlangs, eenmaal bleek de Poolse keeper Dragowski een sta-in-de-weg. Het zorgde ervoor dat de kwalificatie tot ver in de blessuretijd op het spel stond. Winter: "Toch moet ik ook complimenten geven aan de jongens, want ze hebben enorm gestreden."

Wie gaan er mee?

De grote vraag voor de komende maanden zal zijn over welk spelerspotentieel Winter in Duitsland zal kunnen beschikken. Groot was de frustratie vorig jaar toen hij met een tweederangs selectie moest afreizen naar Griekenland, nadat veel Eredivisieclubs in de voorbereiding op het nieuwe seizoen hun spelers niet wilden afstaan. Zij hadden daar formeel het recht toe, omdat het EK onder 19 nog altijd niet op de officiële internationale speeldagenkalender van UEFA voorkomt.

Moreel gezien konden er grote vraagtekens worden gezet bij het besluit van de clubs. Het gros van de thuisblijvende internationals had geen enkel uitzicht op een basisplaats en was beter af geweest met EK-optredens tegen de beste Europese spelers van hun generatie.

Winter is er het hele seizoen al uitgesproken over. Een herhaling van vorig jaar, ook al presteerde Onder 19 in Thessaloniki uiteindelijk naar behoren, wil hij graag voorkomen. Ook omdat er behalve het EK nog een tweede groot doel gloort: het WK onder 20 in Zuid-Korea. Voor de acht EK-deelnemers vallen er in Duitsland liefst vijf WK-tickets te verdienen.

EK mooi podium

"Ik ben blij dat we ons hebben gekwalificeerd, nu wacht er een heel andere uitdaging. Namelijk ervoor zorgen dat iedereen mee naar Duitsland gaat. Kijk eens naar de landen die zich hebben geplaatst. Wat een mooi podium is dat voor deze spelers." Voor Winter en technisch manager Jelle Goes zaak om de clubcoaches te overtuigen van het belang van het eindtoernooi voor de jeugdinternationals. "Ik zal ook mijn steentje bijdragen en mijn best doen iedereen te overtuigen. Maar uiteindelijk moet het van hogerhand komen. Men moet zorgen dat het beleid wordt dat spelers altijd aan een EK meedoen. Het moet simpelweg een regel zijn."

Dinsdag 12 april weet Winter op welke landen hij zich in de groepsfase van de eindronde moet gaan concentreren. Dan wordt in Stuttgart de loting verricht. Duitsland is als organisator van het achtlandentoernooi automatisch van deelname verzekerd. Naast Nederland hebben zich inmiddels ook Engeland, Frankrijk, Portugal, Kroatië en Oostenrijk gekwalificeerd. Italië of Turkije voegt zich woensdag als achtste land in het rijtje.

Statistieken:

Nederland - Polen 0-0 (0-0).

Geel:
Lelieveld, Carolina (Nederland), Purzycki (Polen).

Rood:
Kownacki (Polen).

Opstelling Nederland:
Van Osch, Ter Avest, Fosu Mensah, Van Drongelen, Lelieveld (32. Carolina), Duarte, Van de Beek, Nouri, Bergwijn, Lammers, Dekker (73. Schuurman).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen