Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scorende Nouri eert Cruijff

KNVB Media
KNVB Media
24 maart 2016, 22:45

Abdelhak Nouri slalomt door de defensie van Oekraïne. - Foto: KNVB Media

Voor de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal onder 19 jaar tegen Oekraïne (3-2) zaten Abdelhak Nouri en Donny van de Beek naast elkaar in de kleedkamer. En spraken met elkaar over een eerbetoon aan Johan Cruijff. "Als jij scoort, wacht dan op mij, dan maken we samen een mooi gebaar", zei Nouri tegen zijn Ajax-maatje.

En alsof het zo zou moeten zijn. Niet alleen Van de Beek, maar ook Nouri zelf wist het net te vinden in het openingsduel van de Eliteronde. Hun afspraak waren ze niet vergeten. Het gebaar evenmin. Met hun vingers beeldden ze het getal 14 uit. Het legendarische rugnummer van Johan Cruijff.

Nouri zorgde in de tweede helft voor de beslissing, nadat Onder 19 voor rust een 2-0 voorsprong uit handen had gegeven. Uit een strafschop schoot hij zelfverzekerd raak. "Ik stond ook met een ander gevoel dan normaal achter die bal", bekende hij na de wedstrijd. "Ik wilde hem heel overtuigend binnen schieten."

De nieuwe Cruijff

De nieuwe Johan Cruijff. Zo werd Abdelhak Nouri een paar jaar geleden genoemd door journalist Henk Spaan. Om te duiden hoe groot het talent van de Ajacied was en hoe groot hij zou kunnen worden. In Groesbeek kreeg het publiek daar donderdagavond tijdens het EK-kwalificatietoernooi van Oranje onder 19 zeker voor rust een glimp van te zien. Nouri, met nummer 8, als aanvoerder van een frivole ploeg jeugdinternationals.

Johan Cruijff dus. Nouri kent hem goed, zo vertelde hij vorig jaar in het Algemeen Dagblad. ,,Als je nu op mijn telefoon kijkt, zie je dat Johan Cruijff één van de meest ingetikte namen is op mijn YouTube-filmpjes. Ik kijk vaak en graag naar hem. Naar zijn dribbels, zijn acties, assists, goals. Echt geweldig. Het is wel onze Cruijff hè. Nummer 14. Van Ajax. Die zo veel heeft bereikt. Die zoveel voetbalhersens heeft. Dat merk je goed als je hem hoort praten."

Ruzie om rugnummer 14

De legende van Nummer 14 overstijgt alle generaties, ook al was Cruijff in 1984 voor het laatst als voetballer en in 1996 als trainer te bewonderen. Een jaar later, in 1997, zag Nouri het levenslicht. "Maar ik ben fan van Cruijff", herhaalt Nouri in de catacomben van het complex van Topklasser De Treffers tegen OnsOranje. "Dat is gekomen door mijn familie, door vrienden en natuurlijk door Ajax. Als je door de ArenA loopt, dan ontkom je niet aan Johan Cruijff. Hij is overal. Van jongs af aan zie je dat. Bij de F-jes maakten we al ruzie, want we wilden allemaal met rugnummer 14 spelen."

"Ik had hem graag willen ontmoeten, gewoon om te praten over voetbal. Een paar keer zag ik hem lopen op De Toekomst, maar uit schaamte, of beter gezegd verlegenheid, durfde ik hem dan niet aan te spreken. Dat zou ik nu wel hebben gedaan, maar helaas heeft het niet meer mogen zijn."

Voetbalvader voor Winter

Ook voor Onder 19-coach Aron Winter kwam het nieuws van het overlijden van Johan Cruijff hard aan.  Een paar uur voor de openingswedstrijd van de Eliteronde vernam hij het trieste bericht. "Het deed me heel veel. Johan was mijn voetbalvader, mijn mentor, de trainer die me naar Ajax haalde en me liet debuteren. We wisten dat hij ziek was, maar het blijft een schok. Daarom hebben we voor de laatste bespreking samen met de spelers en de staf een moment stilte in acht genomen. Uit respect voor Johan."

Lees ook: Onder 19 opent Eliteronde met zege


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen