Onder 18 haalt genadeloos uit tegen Ierland

Francis Grondhuis
11 november 2017, 20:00
2:32

Onder 18 kende op het vierlandentoernooi geen genade voor Ierland: 8-0. - Foto: KNVB Media

Er viel iets recht te zetten voor het Nederlands elftal onder 18 jaar. Nadat de Oranjetalenten donderdag een pijnlijk pak slaag kregen van Tsjechië (1-4) aasden ze tegen Ierland op revanche. Die kwam er daadwerkelijk. En hoe! Met een monsterscore van 8-0 werden de Ieren van het veld geblazen.

Vanzelfsprekend had coach Bert Konterman ter evaluatie van het openingsduel op het vierlandentoernooi in Spanje nog een paar ferme woorden gesproken. Verliezen kan altijd, maar niet op de manier waarop dat donderdag tegen de Tsjechen gebeurde. "In het internationale voetbal is een 4-1 nederlaag een te grote uitslag", hield de KNVB-coach zijn selectie voor.

Het grote voordeel van toernooivoetbal is dat teleurstellingen razendsnel kunnen worden weggepoetst. Onder 18 had krap 48 uur om de naweeën van het zwakke optreden tegen de Tsjechen van zich af te zetten. Zaterdag wachtte immers het duel met Ierland alweer. En dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Furieuze start

Spits Delano Ladan schoot drie keer raak.

Op furieuze wijze begon Onder 18 in de Pinatar Arena aan de wedstrijd. De centrale verdedigers konden naar hartenlust inschuiven, er werd goed en snel gecombineerd en de doelpunten dienden zich al snel aan. In de zesde minuut schoot Orkun Kökcü raak uit een vrije trap die stuiterend achter de Ierse goalie belandde.

Bij de tweede treffer, na twintig minuten spelen, stonden de Ieren erbij en keken ernaar. Zakaria Aboukhlal onderschepte op eigen helft een vrije trap, schakelde razendsnel om en na een combinatie met Juan Familia-Castillo rondde de rechtsbuiten beheerst af. Een perfecte counter die nog geen tien seconden duurde. Daarna zorgden Delano Ladan en opnieuw Kökcü voor de 4-0 ruststand.

Nog niet tevreden

Tevreden zocht Onder 18 de kleedkamer op. Maar coach Bert Konterman was nog lang niet tevreden. Hij hamerde erop dat zijn ploeg ook in de tweede helft in volle vaart en optimaal geconcentreerd aan de resterende 45 minuten moesten beginnen. Konterman werd niet teleurgesteld. Ook na rust regende het uitgespeelde kansen, soepel positiespel en hier en daar een fijne panna.

In een tijdsbestek van tien minuten had Onder 18 de score verdubbeld naar 8-0. Spits Ladan scoorde tweemaal en ook Dogucan Haspolat en Joey Jacobs waren trefzeker. De schoonheidsprijs ging naar centrale verdediger Jacobs die een corner fraai inkopte. Rechtsback Gregory Kuisch genoot het meest van allemaal; hij debuteerde niet alleen voor Onder 18, maar speelde tevens zijn allereerste internationale wedstrijd in het Oranjeshirt.

Doelman El Maach sluit aan

Doelman Fabian de Keijzer had weinig te doen.

En die Ieren? Die hadden niets in te brengen. Het machtsvertoon van Onder 18 was simpelweg te groot. Pas na zeventig minuten kon de eerste hoekschop voor Ierland worden genoteerd en de gevaarlijke momenten bleven beperkt tot twee vrije trappen op de rand van het zestienmetergebied. Dat ze geen dubbele cijfers hoefden te incasseren, was de enige voldoening die de Ieren uit het duel konden halen.

In vergelijking met de eerste wedstrijd liet Konterman zaterdag tien andere basisspelers opdraven. Alleen doelman Fabian de Keijzer stond opnieuw aan de aftrap, aangezien Jasper Schendelaar vanwege een blessure huiswaarts is gekeerd. In zijn plaats is Issam El Maach van Ajax als vervanger aan de selectie toegevoegd.

Maandag sluit Onder 18 het vierlandentoernooi af tegen België. Het duel begint om 13.00 uur. België won eerder met 3-0 van Ierland en speelde zaterdag met 1-1 gelijk tegen Tsjechië.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Ierland.