Flets Onder 18 hard onderuit tegen Tsjechië: 4-1

Francis Grondhuis
9 november 2017, 20:45

Oranje onder 18 leed een verdiende nederlaag tegen de Tsjechische leeftijdsgenoten. - Foto: KNVB Media

Het was bepaald niet de start waarop ze hadden gehoopt. Met een dikke nederlaag tegen Tsjechië opende het Nederlands elftal onder 18 jaar donderdag het vierlandentoernooi in Spanje. Op veel fronten werd de ploeg van coach Bert Konterman afgetroefd: 4-1.

Onder 18 was zichzelf niet aan de Spaanse oostkust. Waar de ploeg in de twee eerdere interlandperiodes dit seizoen energiek en strijdlustig voor de dag kwam en goede resultaten neerzette, leverde het donderdag in de Pinatar Arena van Murcia een bleek optreden af. Nederland miste agressie en daadkracht en leed een verdiende nederlaag tegen de goed counterende Tsjechische leeftijdsgenoten.

De eerste helft was nog zeker acceptabel te noemen. Nederland kreeg zelfs meteen in de eerste minuut een levensgrote kans toen Thomas Buitink een goede voorzet van rechtsback Lutcharel Geertruida op zijn knie kreeg en de bal net naast zag gaan. De Tsjechen openden in de negende minuut echter de score via verdediger David Heidenreich. Die kon na een hoekschop eenvoudig via de scrimmage inschieten.

Onder 18 leed in Murcia de eerste nederlaag van het seizoen.

Goal Buitink

Een minuut later lag de gelijkmaker al binnen. Centrale verdediger Justin de Haas stoomde gevaarlijk op, vond aan de rechterkant Geertuida die de bal panklaar teruglegde op Buitink. Ditmaal schoot de spits wel raak: 1-1. Beide ploegen waren in het restant van de eerste helft aan elkaar gewaagd en kregen ook mogelijkheden, maar de Tsjechen kwamen op slag van rust op voorsprong toen de lange verdediger Mika met een kopbal scoorde.

In de tweede helft had Oranje nauwelijks meer iets in te brengen. De ploeg was niet bij machte het de Tsjechen moeilijk te maken, kon niet door de verdedigende muur breken en leek telkens een stap te laat te komen. Ook kansen bleven uit. Onder 18 moest lijdzaam toezien hoe de Tsjechen hun plannetjes perfect uitvoerden en in het laatste kwartier de score via goede counters verder opvoerden. "Dit was een goede les voor ons. We hebben genoeg punten waar we in de nabespreking aandacht aan moeten schenken", zei coach Konterman over de eerste nederlaag van het seizoen.

Ander basisteam

Veel tijd om te treuren heeft Onder 18 niet, want zaterdag wacht alweer de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi. Dan is Ierland, dat eerder op de dag met 3-0 onderuit ging tegen België, de tegenstander. De opstelling voor dat duel is al duidelijk; Konterman stuurt tegen de Ieren de elf andere spelers uit zijn selectie naar de aftrap.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Tsjechië.