Onder 18 en Japanse studenten in evenwicht op KNVB Campus

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 april, 20:45

Onder 18 trof de Japanse selectie op de KNVB Campus in Zeist. - Foto: KNVB Media

De Hollandse driekleur wapperde, de Japanse Hinomaru eveneens en de ook de volksliederen schalden vlak voor de aftrap uit de luidsprekers. De entourage op de KNVB Campus deed dinsdagmiddag enigszins denken aan een officiële interland. Dat was het feitelijk niet, wellicht dat het optreden van het Nederlands elftal onder 18 jaar daarom ook wat aan de vlakke kant bleef.

Het team van KNVB-coach Kees van Wonderen trof op de tweede dag van zijn trainingsstage in Zeist een zogenoemd High School Selection van Japan onder 19. Geen officiële nationale selectie, maar een regionaal collegeteam van hoog niveau, dat momenteel op tournee is door Europa en oefenwedstrijden tegen allerlei jeugdteams speelt.

Voor Onder 18 een geheel nieuwe ervaring. Nederlandse jeugdploegen treffen doorgaans alleen Europese opponenten, in oefeninterlands of EK-kwalificatie. Alleen wanneer Onder 17 of Onder 19 zich voor een wereldkampioenschap plaatst, spelen zij tegen generatiegenoten van andere continenten. Het laatste Nederlandse team dat op een WK speelde was Onder 17 in 2011 in Mexico.

Japan als verwacht

Cody Gakpo viert zijn treffer voor Onder 18.

Toch kende de spelopvatting van het Japanse team dat in Zeist aantrad niet veel verrassingen voor coach Van Wonderen. "Ze speelden zoals ik wel had verwacht. Ontzettend fel, technisch vaardig en heel goed gedisciplineerd en georganiseerd. Een stugge ploeg om tegen te spelen, ook omdat ze maar bleven gaan en niet opgaven. Wij konden daar goed mee omgaan, hoewel we niet ons niveau van voorgaande interlands haalden."

De trainingswedstrijd - opgedeeld in drie blokken van dertig minuten - kende uiteindelijk geen winnaar: 2-2. Nadat Onder 18 in het eerste half uur op achterstand kwam, maakte PSV-aanvaller Cody Gakpo in het tweede blok gelijk. Kort daarna namen de Japanners opnieuw een voorsprong, die weer recht werd getrokken door een goal van Ajacied Martijn Kaars. In het laatste blok werd niet meer gescoord.

"We geven de jongens bij elke activiteit de boodschap mee dat ze altijd, bij elke training en wedstrijd, klaar moeten staan om het beste van zichzelf te kunnen laten zien. Maar dat waren ze dit keer niet helemaal. De wil was er wel, maar ze kwamen net niet tot hun niveau. En dan mis je wat in kwaliteit. Maar misschien speelde het in hun onderbewustzijn mee dat het geen officiële interland was, in een iets andere entourage dan gebruikelijk."

Kees van Wonderen, met onder anderen assistent Youri Mulder naast zich op de bank van Onder 18.

EK onder 19

De kans dat een aantal van deze spelers op het EK onder 19 speelt, is aanwezig.

Doordat Feyenoorder Alex Bangura op het laatste moment vanwege een voetkneuzing afhaakte, had Van Wonderen tijdens de stage de beschikking over veertien spelers en twee keepers. Voor Onder 18 was het de laatste activiteit van het seizoen. Mogelijk komen enkele spelers nog in beeld bij Oranje onder 19 dat zich voor het EK in juli in Georgië heeft geplaatst.

"Dat hebben we de jongens ook voorgehouden. Bij Onder 19 is het nog even afwachten wie er beschikbaar zijn, dus het is heel goed mogelijk dat een aantal Onder 18-spelers naar het EK gaat", aldus Van Wonderen die zelf op 30 april de EK-voorbereiding van het Nederlands elftal onder 17 jaar start. Ook dat team heeft hij onder zijn hoede. Het EK onder 17 wordt in mei in Kroatië gehouden.

Tegen Japan kwamen de volgende spelers in actie:

 • Noa Lang laat een van de Japanse verdedigers zijn hielen zien.

  Navajo Bakboord (Ajax)
 • Bilal Bayazit (Vitesse)
 • Gabriël Culhaci (FC Utrecht)
 • Trevor Doornbusch (sc Heerenveen)
 • Deroy Duarte (Sparta Rotterdam)
 • Leandro Fernandes (PSV)
 • Cody Gakpo (PSV)
 • Martijn Kaars (Ajax)
 • Boy Kemper (Ajax)
 • Lars Kramer (N.E.C.)
 • Noa Lang (Ajax)
 • Tyrell Malacia (Feyenoord)
 • Nathangelo Markelo (FC Volendam)
 • Ché Nunnely (Ajax)
 • Godfried Roemeratoe (FC Twente)
 • Rens van der Wacht (AZ)

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven