Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18-captain Fernandes: 'Ook wij hopen op het EK'

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 maart 2017, 21:45

Leandro Fernandes, middenvelder en captain van Oranje onder 18. - Foto: KNVB Media

Ze keken elkaar 's ochtends bij het ontbijt eens goed in de ogen. De laatste interland van het seizoen stond op het programma voor Oranje onder 18. En daarvoor was de opdracht kraakhelder. "Het wordt tijd om te winnen."

Uren later, pal na de 5-0 zege op Tsjechië, haalde aanvoerder Leandro Fernandes die woorden nog eens naar boven.  "We hebben elkaar gemotiveerd en opgejut om deze wedstrijd absoluut te winnen. Zodat we met een lekker gevoel dit interlandseizoen met Onder 18 konden afsluiten."

Enorme spirit

Leandro Fernandes, captain Onder 18.

Onder 18 slaagde glansrijk in die opzet. Na vijf gelijke spelen en een nederlaag was het in de zevende en laatste interland van het seizoen eindelijk raak. De generatiegenoten van Tsjechië werden in Lisse finaal ondersteboven gespeeld. Noa Lang scoorde driemaal, terwijl de overige treffers op naam kwamen van Justin Lonwijk en Ché Nunnely. "Vanaf het begin zijn we erop gevlogen. Met een enorme spirit en teamgeest", keek middenvelder Fernandes, die in alle zeven interlands in actie kwam, terug.

De 17-jarige Nijmegenaar, opgeleid bij N.E.C. en sinds 2013 spelend voor PSV, zag dat in aanvallend opzicht eindelijk alles op zijn plaats viel. "Dit was niet eens onze beste wedstrijd van het seizoen. Wel qua afwerking. In vorige duels lukte het ons niet de winst te pakken door persoonlijke fouten en concentratieverlies, maar vooral omdat we de kansen niet benutten. Dat lukte nu wel en kon iedereen zien dat we veel kwaliteit hebben."

Geen tussenjaar

Hoewel er in de leeftijdscategorie Onder 18 geen EK wordt gespeeld en het team dit seizoen daarom louter oefeninterlands speelde, was de gedrevenheid bij het team groot. "Dit is onze opleiding voor Oranje onder 19. We beschouwden dit echt niet als een tussenjaar waarin we rustig onze wedstrijdjes konden spelen. Integendeel, iedereen in het team wilde er echt iets van maken, iedere wedstrijd weer."

Onze coach motiveert ons en maakt ons bewust van zaken. Zoals leven als een prof.

Fernandes, die dit seizoen al voor Jong PSV debuteerde in de Jupiler League, geeft een deel van de credits daarvoor aan KNVB-coach Kees van Wonderen. "Hij motiveert, maakt ons ervan bewust dat op clubgebied de stap naar het eerste niet ver meer is en dat we als een prof moeten leven. Altijd met het laatste beetje gif het veld opstappen. Maar dat zit ook in dit team. Met veel jongens uit Rotterdam en Amsterdam in de gelederen bezitten we absoluut een winnaarsmentaliteit."

EK onder 19

Bovendien, en niet onbelangrijk, hebben de spelers van Onder 18 nog een perspectief voor ogen: het EK onder 19 jaar. Als dat team zich dinsdag in Assen kwalificeert voor de eindronde, is het nog maar de vraag welke spelers uiteindelijk van de partij zijn op het eindtoernooi begin juli in Georgië. De ervaring van voorgaande jaren leert dat lang niet alle spelers door hun clubs worden vrijgegeven, middenin de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Ferdi Kadoiglu scoorde zaterdag tweemaal voor Oranje onder 19.

Dat weet ook Onder 18-captain Fernandes. "We willen allemaal op dat EK spelen, als de mogelijkheid zich aanbiedt. En die kans is groter als we elkaar hier bij Onder 18 zouden helpen en met z'n allen ervoor zorgen dat we goed spelen. Dan komen we automatisch in beeld." Dat gebeurde immers eerder dit seizoen al met Justin Kluivert en Ferdi Kadioglu die onlangs de stap maakten van Onder 18 naar Onder 19.

Bij het horen van die laatste naam, begint Fernandes breeduit te lachen. "Ferdi! Dat is mijn maatje uit de jeugdopleiding van N.E.C. Zou mooi zijn als we samen op het EK kunnen spelen, toch?"

Monsterzege Monsterzege Flitsend Onder 18 krijgt beloning met monsterzege op Tsjechië: 5-0. Lees het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen