Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Stevig gevecht Oranje onder 18 met Ierland

KNVB Media
KNVB Media
11 november 2016, 19:30

Ver in de tweede helft waren Justin Lonwijk (foto) en Donyell Malen dichtbij een treffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal onder 18 jaar lijkt dit seizoen een abonnement te bezitten op een gelijkspel. Voor de vierde keer op rij eindigde een interland van de Oranjetalenten vrijdag onbeslist. In het Spaanse Salou bleef het oefenduel met Ierland zonder doelpunten: 0-0.

Vier interlands, vier gelijke spelen. Nadat Oranje onder 18 eerder niet voorbij Denemarken (0-0 en 1-1) en Italië (2-2) geraakte, bleef vrijdag ook het treffen met Ierland zonder winnaar. Van een patroon wilde coach Kees van Wonderen echter niets weten. "Op zich zegt mij dit niet zoveel. Natuurlijk willen we elke wedstrijd winnen, maar als staf moet je daar doorheen kijken."

"Oranje onder 18 geeft spelers een podium op internationaal niveau. Wat je per se niet wil, zijn gezapige oefenpotjes zonder uitdaging en weerstand. Wij hebben dit seizoen juist vier geweldige wedstrijden, op het scherpst van de snede, gespeeld. Met een hoge intensiteit, waarin de jongens diep moesten gaan. Die ervaring is ontzettend belangrijk."

Enerverend

Ook het duel met de Ieren was een partij met negentig enerverende minuten. Een stevig gevecht, waarin Onder 18 alles in de strijd moest gooien om tegenwicht te bieden. In de eerste helft kostte dat vrij veel moeite. De compacte organisatie van de Ieren, gecombineerd met hun energie en vechtlust, leverde problemen op. "We waren soms te gretig, waardoor we in hun val liepen", analyseerde Van Wonderen.

Het scenario dat zich onder bijna ideale omstandigheden - uitstekende grasmat, zonnig en 18 graden, maar net iets te winderig - op het Complex Esportiu Futbol voltrok, was de dagen ervoor uitvoerig behandeld op de trainingen. Daar hamerde Van Wonderen op een verzorgde opbouw, met geduld en overzicht, om vervolgens tussen de linies te spelen en zo tot kansen te komen. Van Wonderen: "De intenties waren meestal goed, maar de laatste bal ontbrak net even te vaak."

Kansen voor Lonwijk en Malen

De kansen kwamen er desondanks wel voor Onder 18, alleen duurde het even. Ver in de tweede helft waren Justin Lonwijk (foto) en Donyell Malen dichtbij een treffer. Invaller Lonwijk kreeg vanaf elf meter een vrije schietkans, mikte in de hoek, maar zag de Ierse keeper op het laatste moment redding brengen. Donyell Malen op zijn beurt werd na uitstekend voorbereidend werk van Ché Nunnely, van dichtbij geblokt.

Twee grote kansen, niet meer of minder. "Het klinkt misschien niet veel, maar als we ze afmaken, dan doen we het gewoon goed", vond Van Wonderen. "Vergeet niet dat we tegen een team speelden, dat niet veel mogelijkheden bood. Het was echt een strijd om in de wedstrijd te blijven, met spel dat op en neer golfde."

Nu nog belonen

"Nee, ik vind het niet te mager, aangezien de jongens met alles wat ze hebben de strijd zijn aangegaan. We zijn niet meegegaan in het opportunistische spel van Ierland, maar hebben de tegenstander laten razen en zelf voetballend de oplossing gezocht. Dat deden we hartstikke goed, want uiteindelijk sloeg bij Ierland enigszins de vermoeidheid toe en kregen wij de kansen. Nu alleen nog onszelf belonen via goals."

Maandag staat voor Onder 18 de tweede interland van deze oefenstage op het programma. Dan is om 14.00 uur Duitsland de tegenstander. Ook dit duel wordt op het Complex Esportiu Futbol in Salou gespeeld. Of aanvaller Cody Gakpo dan inzetbaar is, zal de komende dagen uitwijzen. De invaller moest vrij snel na zijn entree het veld weer verlaten, nadat hij een tik op zijn enkel kreeg. 

Statistieken

Wedstrijd
Ierland - Nederland 0-0.

Opstelling Nederland
Lipman, Asmelash (75. Bakboord), Markelo, Obispo (60. Kemper), Culhaci, Fernandes, Duarte (60. Lonwijk), Kadioglu, Nunnely, Piroe (60. Gakpo; 68. Van de Looi), Malen. 


KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen