Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 sluit af met gelijkspel

KNVB Media
KNVB Media
16 november 2015, 17:49

Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal onder 18 jaar is op het vierlandentoernooi in Turkije als tweede geëindigd. De ploeg van KNVB-coach Kees van Wonderen moest het afsluitende duel met Tsjechië winnen om als toernooiwinnaar uit de bus te komen, maar bleef op 1-1 steken. Daardoor grepen de Tsjechen in Side de eindzege.

Wél bleef Onder 18 op het vriendschappelijke toernooi ongeslagen na de eerdere zege op Duitsland (1-0) en het doelpuntloze gelijkspel tegen Turkije. De confrontatie op de slotdag bleek de zwaarste opgave voor de Nederlandse jeugdinternationals die te maken kregen met een fysiek sterke Tsjechische ploeg die in verdedigend opzicht goed was georganiseerd, zag Van Wonderen.

Zijn eigen ploeg bood zo goed als het kon weerstand. "We moesten hier winnen om eerste te worden en dat was ook ons doel. Maar het was moeilijk, ook om überhaupt zelf aan kansen toe te komen. Helemaal nadat de Tsjechen na een half uur op voorsprong kwamen. Desondanks hebben we er alles aan gedaan om tot het eind een goal te maken en dat is uiteindelijk ook gelukt."

Stiftje Fernandes

Dankzij Rashaan Fernandes die in blessuretijd een punt veiligstelde. De invaller werd kreeg een pass van rechtsback Giovanni Troupee, sprintte de ruimte in en liftte vervolgens de bal over de uitkomende Tsjechische keeper heen. De goal kwam echter te laat om nog een tweede treffer te forceren. "Dit was niet onze minste, maar wel onze zwaarste wedstrijd", stelde Van Wonderen vast.

Zijn manschappen leerden een wijze les met als centraal thema: wat wordt er qua weerstand gevraagd op het hoogste niveau. "Lopen, strijden en tackelen. Die Tsjechen waren echt grote, sterke atleten die overal volop de duels aangingen. We probeerden daar wel onderuit te voetballen, maar hadden daar heel veel moeite mee", zag Van Wonderen die constateerde dat zijn ploeg bij de tegengoal collectief niet goed gepositioneerd stond.

Hoop wijzer

Terugblikkend op de week aan de Turkse zuidkust concludeerde Van Wonderen dat hij 'een hoop wijzer was geworden'. "We hebben hier drie mooie wedstrijden onder hoge weerstand kunnen spelen. Daarbij kwamen we in aanraking met verschillende speelstijlen, waartegen we de oplossingen moesten vinden. Dat is bij vlagen aardig gelukt. Als staf hebben we weer meer inzicht gekregen in het potentieel van deze leeftijdsgroep, aangezien we een aantal nieuwe jongens bij ons hadden."

Eén daarvan wilde de oud-international er wel uitlichten: de 16-jarige linksback Owen Wijndal van AZ. "Hij heeft het echt heel goed gedaan. Als Onder 17-speler heeft hij zich drie keer prima staande gehouden op dit hogere niveau. Dat is echt een compliment waard."

Oranje onder 18, uitkomend in een leeftijdscategorie dat louter oefeninterlands speelt, komt in maart weer in actie. Dan staat een thuiswedstrijd tegen Rusland op het programma.

 

Statistieken:

Tsjechië - Nederland 1-1 (1-0).

Scoreverloop: 31. Dominik Smékal 1-0; 92. Rashaan Fernandes 1-1.

Geel: Carolina (Nederland).

Opstelling Nederland: Jeffrey de Lange (46. Nijhuis), Troupee, Tol (46. Doekhi), Jelle de Lange (46. Carolina), Blöte (59. Wijndal), De Wit, Bijleveld (59. Schuurman), Kongolo (46. Koopmeiners), Schouten (59. Fernandes), Robertha (46. Koreniuk), Dilrosun (59. Peeters).

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen