Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Knokkend Onder 18 klopt Duitsers

KNVB Media
KNVB Media
12 november 2015, 15:24

Foto: KNVB Media

Van Duitsland winnen? Dat lukt tegenwoordig nog maar weinig teams, zeker in de jeugdcategorieën van het internationale voetbal. Vandaar dat de vreugde bij het Nederlands elftal onder 18 jaar donderdag bijzonder groot was. Dankzij een benutte penalty van Kai Koreniuk boekte Oranje onder 18 een zwaarbevochten 1-0 zege op de aartsrivaal.

Een welkome opening van het vierlandentoernooi in het Turkse Side, waar verder ook het gastland en Tsjechië van de partij zijn. Want een zege op Duitsland is een resultaat dat telt. Altijd en overal. KNVB-coach Kees van Wonderen sprak dan ook van een 'mooie overwinning'. "Die we echt uit het vuur hebben gesleept. In de tweede helft ontpopte het duel zich tot een echte vechtwedstrijd, waarin Duitsland op het laatst nog iets probeerde te forceren. En iedereen weet, tegen Duitsers zit je in de slotfase nooit echt rustig op de bank."
 
Strijd leveren
 
Toch bleef Nederland negentig minuten lang fier overeind, tot genoegen van Van Wonderen. In zijn visie is strijd en duelkracht onontbeerlijk. "We maken als ploeg bepaalde teamafspraken en koppelen die altijd aan het leveren van strijd en het willen winnen van de duels. Dat vind ik heel belangrijk en daar hameren we echt op. Het is extra mooi om te zien dat we daar vandaag resultaat mee hebben gehaald." 
 
De 1-0 overwinning kwam op het scorebord dankzij een benutte penalty van Kai Koreniuk vlak voor rust. In de aanval die daaraan voorafging, stuurde centrale verdediger Danilho Doekhi met een afgemeten crosspass  flankaanvaller Robin Schouten de diepte in. Die nam de bal perfect aan, maar werd vervolgens in het strafschopgebied van achteren omver gelopen. Koreniuk kende vanaf elf meter geen twijfel en joeg de bal links van de keeper in de kruising.  
 
On-Nederlands
 
Onder 18 had in die eerste helft Duitsland twee keer gevaarlijk door zien komen, maar speelde verder een gelijkwaardige wedstrijd. Na rust, toen Nederland meer onder druk kwam te staan, bleef de ploeg overeind. Ook de vijf wisselspelers die halverwege werden ingebracht, gaven nieuwe energie aan de ploeg die koste wat kost de Duitsers op afstand wilde houden. "Misschien wel een beetje on-Nederlands", zei Van Wonderen. "Er wordt vaak beweerd dat we als Nederlanders naïef zijn, alles voetballend willen oplossen en vervolgens geen resultaat boeken. Maar dat was hier net even anders."
 
Het vierlandentoernooi in Side is een pittige testcase voor Onder 18. De ploeg komt binnen vijf dagen driemaal in actie. Zaterdag staat het volgende duel met Turkije op het programma, waarna het toernooi maandag wordt afgesloten met de confrontatie tegen Tsjechië. "Goede tegenstanders, velden en omstandigheden", zegt Van Wonderen over locatie in Side waar de temperatuur donderdag naar 24 graden steeg.
 
Ten opzichte van de met 4-0 gewonnen oefeninterland vorige maand in en tegen Servië heeft de oud-international weer een aantal nieuwe spelers in zijn selectie. Nigel Robertha en Teun Koopmeiners zijn weer fit, terwijl de backs Conner Blöte en Owen Wijndal voor een het eerst een kans krijgen in Onder 18. "We hebben inderdaad wat mutaties, maar dat is niet erg. We kunnen nu andere jongens weer aan het werk zien, die een kans krijgen. Daar is deze lichting ook voor bedoeld: inzicht krijgen in het potentieel aan spelers." 
 
Statistieken:
Duitsland - Nederland 0-1 (0-1).
Scoreverloop: 44. Kai Koreniuk 0-1.
Opstelling Nederland: Nijhuis, Blöte, Doekhi, Carolina, Wijndal (62. Troupee), De Wit, Bijleveld (76. Kongolo), Koopmeiners, Schouten (62. Fernandes), Koreniuk (62. Robertha), Peeters (62. Dilrosun).
 
 

  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen