Onder 17 toernooiwinnaar na gelijkspel tegen Duitsland

Ruud Scheper
KNVB Media
12 september, 19:00

Oranje onder 17 kroonde zich tot toernooiwinnaar door een 1-1 gelijkspel tegen Duitsland. Daishawn Redan maakte de Nederlandse treffer. - Foto: KNVB Media

Zeven punten, zeven goals voor en maar één tegen. Dat was de knappe balans voor Oranje onder 17 na het vierlandentoernooi in Duitsland. De 1-1 tegen het gastland was daarnaast voldoende om zich te kronen tot winnaar van het toernooi.

Je ziet het potentieel, maar het komt er nog niet helemaal uit

"Een knap resultaat", vond ook trainer Kees van Wonderen. En toch, zo was duidelijk te horen, was de KNVB-coach niet helemaal tevreden. Te weinig initiatief, te weinig lef, te veel ontzag voor de tegenstander, somde hij op. "Ja, ik ben kritisch. Je ziet het potentieel, maar het komt er nog niet helemaal uit. Als je meer van jezelf vraagt, jezelf uitdaagt, dan ontwikkel je jezelf het snelst. Als individu, maar ook als team."

Angstig

Een paar dagen eerder, toen zijn ploeg van Italië had gewonnen, had hij dat wel gezien. "Nu, tegen Duitsland, vond ik het angstig. Ik had gehoopt dat we met wat meer durf zouden spelen." Maar zo was hij eerlijk, die mening kon de Duitse coach net zo goed hebben. "Het was een wedstrijd die vooral op het middenveld uitgeknokt werd."

Van Wonderen was kritisch na afloop: 'Ik had gehoopt dat we met wat meer durf zouden spelen'.

Voor de goals gebeurde er dan ook niet veel. Saai? Ach, Van Wonderen haalde zijn schouders op. Dat wilde hij nou ook weer niet beweren. "Maar ik zit er als coach. Ik wil de jongens helpen. Misschien was het voor de neutrale toeschouwer niet de meest leuke wedstrijd om naar te kijken, nee."

Geen alledaagse kost

Maar spannend was het wel. En uitputtend ook. Drie duels in zes dagen, het is geen alledaagse kost voor spelers van een jaar of zestien. "Dat had er denk ik ook wel wat mee te maken. We hadden niet de energie die we tegen Italië wel hadden."

Onder 17 luistert aandachtig naar coach Kees van Wonderen.

Kort na de pauze, waarin Van Wonderen de boel even flink had opgeschud, kwam Duitsland op een 1-0 voorsprong. Een bal op het middenveld viel uit de kluts ineens achter de Nederlandse verdediging voor de voeten van de Duitse spits Kevin Grimm. Alleen voor Daan Reiziger maakt hij geen fout.

Verwoestend schot

"Misschien is dit wel goed voor ons", zei Van Wonderen op de bank. "Misschien gooien we nu de schroom van ons af." Hij had de woorden nauwelijks uitgesproken of de 1-1 lag in het net. Een uitstekende combinatie tussen captain Daishawn Redan en invaller Toshio Lake werd door eerstgenoemde verwoestend in de verre hoek geknald.

Dit is een mooie stap op weg naar het eerste kwalificatietoernooi volgende maand in Hongarije

Maar koesterde de neutrale toeschouwer de hoop dat er nu wat meer voor beide doelen te beleven viel, dan kwam die van een koude kermis thuis. Ook na de twee goals bleef het een uitputtingsslag op het middenveld en waren de kansen op de vingers van één hand te tellen. "We hebben weinig weggegeven, dat is zeker positief", vond Van Wonderen. "Dit is een mooie stap op weg naar het eerste kwalificatietoernooi volgende maand in Hongarije."

StatistiekenBekijk hier de statistieken van Duitsland - Oranje onder 17.

10 oktober om 20:45

Amsterdam ArenA

Nederland


vs

Zweden

Bestel tickets

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven