Blog Onder 17: Geen bommetje, gespetter of lawaai

KNVB Media
KNVB Media
11 september, 8:30

De spelers pikken de aanwijzingen van coach Kees van Wonderen goed op. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt ter voorbereiding op de EK-kwalificatie een vierlandentoernooi in Duitsland. De ploeg van coach Kees van Wonderen neemt het op tegen Israël, Italië en het gastland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze groep Oranjetalenten.

Als Israël speelt, maakt dat de Duitse politie altijd wat nerveus. Er Is een speciale ingang voor de ploeg en rond de bus staan tien herkenbare agenten en waarschijnlijk vier eigen security-mensen. Ook in hun hotel, driehonderd meter van het onze, is de eigen bewaking 24 uur op zijn post.

De kleedkamers worden eerst terdege onderzocht. Als Mike, onze kitman, tweeënhalf uur voor de wedstrijd met zijn busje aankomt om alles in de kleedkamer netjes op de juiste plek te leggen, wordt de inhoud van zijn busje minutieus onderzocht. Vorig jaar met een snuffelhond, dit jaar was die er niet bij.

Zwembad

Na de rust gingen de spelers die niet of weinig in actie waren gekomen, met de bus naar het trainingsveld voor een training. De achterblijvers mochten een half uurtje in het zwembad onder stringente voorwaarden: geen bommetje, geen gespetter en niet te veel lawaai, want de veelal bejaarde hotelgasten mochten er absoluut geen last van hebben. Voor de zekerheid zat er een staflid aan de kant om ze te herinneren aan de afspraken. Het was leuk om te zien, pubers in het water. Selfies boven en onder water gemaakt zorgden voor veel hilariteit.

Met 2-0 winnen: een prima prestatie tegen de Italianen.

De groep die naar de training was, mocht na het diner het zwembad in. Bij de avondbespreking kwam de trainer natuurlijk terug op de gespeelde wedstrijd. Beelden verhullen niets en komen soms hard, maar leerzaam binnen. Hij vraagt, hoe het gevoel van de spelers is. "Van redelijk tot goed, we hebben toch met 4-0 gewonnen?"

Zere plek

Coach Kees van Wonderen legt vervolgens de vinger op de zere plek. “Alles moet op een hoger niveau, de omschakeling, de sprint en dat tachtig minuten lang. Als je iedere dag pijn lijdt, voor de honderd procent gaat, dan word je beter."

Wees kritisch naar jezelf en naar je medespelers

"Keihard werken, waarbij je best fouten mag maken. Daar word je nog beter van. Op de club gaat het toch wel, of je je nu wel of niet maximaal inzet. Op dit niveau kan dat niet, daar word je als speler en als team op afgerekend. Wees kritisch naar jezelf, maar zeker ook naar je medespelers en uit dat!"

Het gevoel, dat de spelers bij de aanvang van de bespreking hadden, werd nu al iets anders ervaren. Het was een positief kritische analyse, die goed werd opgepakt. Bij het verlaten de bespreekruimte merkte ik dat al en later op het veld zag ik het - met mijn weinige voetbalkennis – ook terug. Met 2-0 van Italië winnen is een topprestatie.

Kippenhok

Tijdens de lunch lijkt het wel een kippenhok. Blij met de overwinning en dat uit zich in wat meer gekwetter. Er zijn twee tafels voor de spelers en elke tafel wil natuurlijk als eerste naar het buffet.

Een uitstekend begin met zes punten uit twee duels.

Er is een quizvraag. "In welke team heeft Bert Konterman, onze assistent-trainer, gespeeld? Aantal en naam van de club." Beide tafels komen uit op vier, met beide één goed antwoord. De oplossing moet dus komen uit de clubs. Nadat bijna alle clubs uit het betaalde voetbal genoemd zijn, komt er toch een tafelwinnaar uit de bus, die juichend naar het buffet loopt en de anderen beteuterd achterlaat.

Na de rust in de middag gaan we de hort op. Patrick heeft in overleg met de TLO, onze Duitse begeleider, een bowlingbaan en een nabijgelegen pizzeria gevonden. Kortom: we gaan het hotel voor een paar uur verlaten en andere leuke dingen doen. Met een overwinning op zak is dat extra leuk!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven