Klinkende overwinning van Oranje onder 17 op Israël

Ruud Scheper
KNVB Media
8 september, 14:45

Vicente Besuijen en Wouter Burger kwamen namens Onder 17 in actie tegen Israël. - Foto: KNVB Media

Een gloednieuwe lichting van Oranje onder 17 is het seizoen gestart met een klinkende overwinning op Israël. In het vierlandentoernooi in Duitsland was de equipe van KNVB-coach Kees van Wonderen met grote cijfers te sterk voor de opponent: 4-0. "Maar zo groot was het verschil niet, hoor", was Van Wonderen eerlijk.

Ja, hij had veel mooie dingen gezien, beaamde de coach. Vooral de gretigheid van de nieuwe lichting talenten kon hem wel bekoren. "Ze willen graag, dat is altijd prettig om mee te werken." Maar in hun ijver om de coach meteen te overtuigen van hun kwaliteiten, liepen ze zich nog wel eens voorbij. "Het was zeker voor de pauze bij vlagen wel heel slordig", zag Van Wonderen.

Bekend fenomeen

Kees van Wonderen noemt Daishawn Redan 'een groot talent'.

Echt als een verrassing kwam dat niet voor de inmiddels ervaren oefenmeester. Het is een bekend fenomeen in de eerste wedstrijden van een nieuw seizoen. "Misschien dat er een beetje spanning bij komt kijken", dacht hij. "Een nieuwe coach, een nieuwe groep. Dat zag je de afgelopen jaren ook steeds bij de eerste duels. Het is leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn, maar in hun ijver was het een hoop geren en gevlieg en hebben we teveel kansen weggegeven. Het had zo maar 1-1 of 1-2 kunnen staan bij rust."

Dat stond het niet, omdat Israël de kansen die het kreeg niet benutte en Daishawn Redan dat in de beginfase van de wedstrijd wel deed bij een door hem zelf versierde penalty. Van Wonderen was blij dat hij weer een beroep op de aanvaller kon doen. "Daishawn is een groot talent waar het Nederlandse voetbal nog veel plezier aan kan beleven, mits hij zich doorontwikkeld. Dus ja, ik ben blij dat hij er weer bij is."

Opportunistisch spel

In het vervolg van de eerste helft had Oranje wel de bal, maar waren de grootste kansen voor Israël. "We hadden het lastig met hun opportunistische spel", zag de coach. Na de pauze nam Nederland meer en meer het heft in handen en al vroeg stond de 2-0 op de borden. "We gingen beter voetballen en waren vooral wat rustiger aan de bal. Dat kwam ons spel ten goede."

Manuel Pherai zette vier minuten na de rust op aangeven van Arjen van der Heide Oranje op een 2-0 voorsprong. Na een uurtje spelen maakte Vicente Besuijen er 3-0 van toen keeper Keouf Shareef een knal van Nordin Musampa niet onder controle kreeg en hij er als de kippen bij was om de rebound binnen te werken.

Kees van Wonderen: 'Op een hoger niveau kun je niet zo veel kansen weggeven.'

Individuele actie

Tien minuten voor tijd kwam Oranje zelfs op een 4-0 voorsprong. Na een knappe individuele actie lepelde Wouter Burger de bal richting de penaltystip, waar Pherai de bal tegendraads tegen de touwen kopte. Daar bleef het bij, ondanks een grote kans voor de Israëlieten in het slot van de wedstrijd. De lat boven Oranje-goalie Mees Bakker bracht echter redding.

Van Wonderen was na afloop blij, maar ook kritisch op zijn elftal. "Je wilt als coach graag dat het gelijk helemaal zo is als je voor ogen hebt, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Het is een leuke groep die overduidelijk graag naar het EK wil volgend jaar. Als we daar naar toe willen dan moet het alleen wel beter dan we vandaag hebben laten zien. Op een hoger niveau kun je niet zo veel kansen weggeven."

StatistiekenBekijk de statistieken van Onder 17 - Israël.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven