Blog Onder 17: Nieuwe regels in de eetzaal

KNVB Media
KNVB Media
8 september, 9:45

De spelers verblijven in het golfresort van Bad Griesbach. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt ter voorbereiding op de EK-kwalificatie een vierlandentoernooi in Duitsland. De ploeg van coach Kees van Wonderen neemt het op tegen Israël, Italië en het gastland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze groep Oranjetalenten.

Even iets over ons prachtige golfresort in Bad Griesbach, veertig kilometer van de grens met Oostenrijk en op 340 meter hoogte. Het is tevens een zeer bekend kuuroord waarvan er in deze omgeving nog velen zijn.

In elke kamer ligt dan ook een tas en een dikke ochtendjas, zodat de gasten netjes gekleed zich in spa en wellness kunnen vermaken met vooral…niets doen. Het lijkt alsof de minimumleeftijd om binnen te komen ruim boven de zeventig jaar ligt. Zo hoor ik dus in het hotel voor een keer bij de jongsten.

Buffet

Het is een bijzonder uitgestrekt kuuroord, drie verdiepingen hoog slechts, maar wel 300 kamers en heel lange gangen. Smaakvol ingericht in typisch Zuid-Duitse stijl: veel houtwerk, stevig meubilair en ruime vertrekken. De dames houden het sfeertje ook hoog: allen lopen gekleed in een Dirndl-jurk.

We hebben onze eigen eetzaal, waar drie keer per dag een uitgebreid en heerlijk buffet voor ons klaarstaat. Melanie Inklaar, onze dokter, houdt een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat gezond en verstandig eten boven een bord zonder groenten gaat.

Nieuwe regels

Bij het diner gaan stafleden en spelers mixen

Op niet-wedstrijddagen zijn er twee nieuwe 'regels'. Bij het ontbijt is er voor de spelers vrije inloop. Dat betekent dat de jongens zelf bepalen hoe laat ze aan het ontbijt verschijnen, als het maar tussen 09.00 uur en 09.30 uur is, want om 10.00 uur worden ze weer elders verwacht.

Wij, als staf, komen om 08.30 uur naar de eetzaal om de dag van gisteren te evalueren en de komende dag langs te lopen. Tweede regel: bij het diner gaan stafleden en spelers mixen. Dat levert leuke gesprekken op en zo leren we elkaar beter kennen en waarderen. Het houdt tevens in dat de tijd die we aan tafel doorbrengen langer wordt.

Doping

Na de verplichte middagrust worden de spelers om 15.45 uur in de bespreekruimte verwacht. Melanie vertelt helder en duidelijk over doping. Wat is doping en welke gevaren kom je tegen? "Prestatie bevorderend en dus oneerlijk ten opzichte van de andere sporters. Schadelijk voor je gezondheid en het zijn middelen die in strijd zijn met de sfeer van de sport. Artsen weten vaak niet wat op de dopinglijst staat. Je bent daar zelf verantwoordelijk voor."

De spelers moeten zich tussen 09.00 uur en 09.30 uur melden in eetzaal.

Er is een speciale app - de dopingwaaier - ontwikkeld, waarop je kunt zien of een geneesmiddel wel of niet op de dopinglijst voorkomt. Heb je toch een verboden geneesmiddel nodig? Vraag dan dispensatie aan via de club. Let op: geneesmiddelen zijn soms wel en soms niet verboden. Dat hangt dan af van de hoeveelheid die je gebruikt. Let bij supplementen (bijvoorbeeld Vitamine C) extra op of ze niet vervuild zijn. Controleer in je waaier of het supplement voorkomt en dus veilig te gebruiken.

Ook wordt er op geattendeerd dat partydrugs op de dopinglijst staan en dat dit zelfs maandenlang detecteerbaar is in de urine. Dit moet natuurlijk nooit gebruikt worden, maar zeker nooit door jongens die topsport bedrijven.

Studieronde

Daarna de eerste studieronde. Helaas, veel spelers zijn pas deze week met school begonnen. Gelukkig blijven er nog genoeg over om zinvol bezig te zijn.

Donderdagavond een belangrijke bespreking voor de wedstrijd van vrijdag tegen Israël. Een vroegertje, want het duel begint al om 11.00 uur. Dat betekent ontbijt met pannenkoeken en om 08.30 uur vertrek naar het stadion.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven