Blog Onder 17: Leef als een prof … en maak plezier!

KNVB Media
KNVB Media
6 september, 11:15

23 pubers op de fiets, probeer die maar eens in het gareel te houden. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt ter voorbereiding op de EK-kwalificatie een vierlandentoernooi in Duitsland. De ploeg van coach Kees van Wonderen neemt het op tegen Israël, Italië en het gastland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze groep Oranjetalenten.

Een nieuwe selectie begint aan een nieuwe hoofdstuk. Oranje onder 17 heeft zich als doel gesteld om het EK te halen. Vanaf 11.30 uur druppelen maandag de eerste spelers binnen, vaak vergezeld door een trotse ouder. KNVB-coach Kees van Wonderen heeft 23 spelers opgeroepen, onder wie drie keepers. De eerste testcase is een vierlandentoernooi met wedstrijden tegen Israël, Italië en tot slot Duitsland. 

Beter worden

Kees van Wonderen, KNVB-coach Onder 17.

23 individuen veranderen na het omkleden in 23 Oranjespelers. Ondertussen kan de staf kennismaken met de ouders die hun kroost hopelijk gedurende het jaar veelvuldig zullen zien spelen en hopelijk schitteren. Na de medische check - iedereen is gelukkig fit - is het tijd voor de lunch. Patrick Rebergen, onze teammanager in Zeist en op locatie, stelt de stafleden aan de spelers voor. Onze staf kent dit seizoen drie nieuwe gezichten. Hoewel, alle drie hebben ze al een functie gehad bij één van de nationale jeugdteams. In de loop van het seizoen zullen zij regelmatig figureren in dit blog. 

Dan neemt Kees van Wonderen het woord. Hij vraagt de spelers naar het doel van dit seizoen. "Het EK halen", is het eerste antwoord. Na wat doorvragen, komen de volgende antwoorden naar voren: "Ervaring opdoen, je meten met de beste Europese ploegen die fysiek sterk zijn. Door deze wedstrijden te spelen leer je op hoog niveau te spelen. Je wordt beter, zowel individueel, maar zeker ook als team. Je wilt het hoogst haalbare halen, je wilt de beste zijn!"

Maak plezier

Kees geeft aan dat je ervoor moet gaan om bij het team te blijven. "Dat doe je op de club en dat doe je hier. Doorontwikkelen! Wekelijks word je door de trainers of scouts gevolgd. Gaat het niet naar wens? Een tandje erop en leer met de teleurstellingen om te gaan. Waar gaat het om? In een paar woorden: leef als een prof, blijf fit, wees een team, maak afspraken en kom die na en... maak plezier!"

De eerste training op weg naar het uiteindelijke doel: het EK 2018 in Engeland.

Na de lunch worden de spelers, die het nodig hebben, getapet. Om 15.30 uur is de eerste bespreking. De trainer geeft aan waar bij de eerste training de nadruk op zal liggen. "Er is weinig tijd tot de eerste kwalificatieronde, dus het moet heel snel duidelijk zijn, wat we met elkaar gaan doen. We trainen, we geven feedback. Jullie spelen een wedstrijd, we geven feedback. Zo worden afspraken duidelijk en weet je van elkaar wat je aan elkaar hebt." Aan de hand van beelden van Onder 17 vorig jaar worden de principes van hoog en laag verdedigen getoond. 

Pubers op de fiets

Daarna op de fiets naar het veld, een paar minuten verwijderd van ons hotel. Een grote groep pubers goed op het fietspad houden en veilig laten oversteken, is niet eenvoudig. Wie rijdt het stoerst, wie alleen op het achterwiel en wie kan het hardst? Ter geruststelling: na de training bereikt iedereen veilig het hotel. 

Om 21.00 uur is de bespreking met beelden van de middagtraining. Om 21.30 uur nog wat te eten voor de vele hongerigen en dan naar bed. Morgen vroeg op en op richting München. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven