Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 uitgeschakeld na nederlaag tegen Duitsland

Ruud Scheper
KNVB Media
13 mei 2017, 18:45

Oranje onder 17 verloor met 2-1 van Duitsland en is uitgeschakeld. Doelpuntenmaker Zakaria Aboukhlal baalt. - Foto: KNVB Media

Uitstekend gespeeld, maar wel uitgeschakeld. Zo luidde het verdict na de 2-1 nederlaag die Oranje onder 17 zaterdagavond in de EK-kwartfinale leed tegen Duitsland. De ploeg van Kees van Wonderen speelde een uur lang prachtig voetbal, maar moest uiteindelijk kort voor tijd wel het hoofd buigen. Ook een ticket voor het WK in India ging door de nederlaag aan de neus van Nederland voorbij.

Vanaf minuut één trokken beide teams de gashendel, ondanks het warme weer, volledig open. Het leverde een heerlijke, intense pot voetbal op, waarin Onder 17 het initiatief nam. Kansen waren er voor de pauze ook voor de ploeg van Kees van Wonderen, hoewel Duitsland eveneens zo nu en dan gevaarlijk voor het doel van Jasper Schendelaar opdook.

Dubbele kans

De eerste kans voor Oranje was direct een dubbele. Eerst kwam Zakaria Aboukhlal na een minuutje of tien spelen net te laat bij de eerste paal om een voorzet van Juan Familio-Castillo tot doelpunt te promoveren. De bal schoot door naar de rechterkant waar hij opgepikt werd door Mohamed Mallahi. De buitenspeler, goed op dreef in de eerste vijftig minuten, legde de bal opnieuw voor het doel, waar Delano Ladan de bal voor het inknikken had. De middenvelder mikte het projectiel echter precies in de handen van Luca Plogmann.

Teleurstelling bij de Duitsers na de openingstreffer van Zakaria Aboukhlal.

Het Duitse antwoord liet niet lang op zich wachten, maar met een uiterste krachtsinspanning wist Mitchel Bakker een tegentreffer via een uitstekende sliding te voorkomen. De volgende mogelijkheid was wederom voor Ladan. Via een snelle en verre ingooi verraste rechtsback Lutsharel Geertruida de gehele Duitse defensie, alleen jammer genoeg voor Nederland verraste hij daarmee ook zijn eigen teamgenoot, waardoor de mogelijkheid verloren ging.

Aboukhlal scoort

Na een half uur beet Duitsland weer een keer van zich af. Eerst werd de trekbal van Dennis Jastrzembski nog door de Nederlandse defensie onschadelijk gemaakt zonder dat Schendelaar in actie hoefde te komen, maar bij de verrassende poging van Jan Boller in de korte hoek een minuutje later was handelend optreden van de goalie weldegelijk gewenst.

Hoewel Onder 17 voor de pauze sterker was dan Duitsland, leken beide teams met een 0-0 tussenstand te moeten gaan rusten. Leken, want Aboukhlal besliste anders. Na een snelle en goede aanval slingerde Familio-Castillo de bal voor de goal van Plogmann langs, waar Aboukhlal de bal al glijdend verlengde richting de verre hoek; 0-1.

Mallahi swingt

Na de pauze ging Oranje vrolijk verder waarmee het voor de pauze geëindigd was. Vol passie speelde de ploeg andermaal naar voren, wat ook direct weer mogelijkheden opleverde. Een weergaloze actie van Mallahi, die á la Messi vier, vijf spelers voorbij soleerde alsof ze er niet stonden, resulteerde in een knal die maar net langs de verkeerde kant van de paal voorbijschoot.

Teleurstelling na de uitschakeling.

Groter nog was de mogelijkheid voor Familio-Castillo. Vrijgespeeld door Achraf el Bouchataoui verscheen de vleugelspeler oog in oog met Plogmann, maar zijn inzet werd door de linkervoet van de Duitse doelman gekeerd. Nederland hield ook in het eerste stuk na de pauze een overwicht op de Duitsers en hoewel het gevaar immer op de loer lag, kwam de tegenstander geen moment tot een uitgespeelde aanval.

Duitsland toont veerkracht

Dat veranderde na exact een uur voetbal. Een voorzet van Jastrzembski belandde op het hoofd van Alexander Nitzl. De invaller knikte de bal prima in de richting van de tweede paal, maar tot opluchting van Schendelaar verdween de bal luttele centimeters naast zijn doel.

Duitsland knokte zich meer en meer in de wedstrijd en zag dat beloond worden met de gelijkmaker. Een voorzet vanaf links leek simpel weggewerkt te kunnen worden door Bakker, maar de centrale verdediger schoof de bal zomaar in de voeten van Elias Abouchabaka, die met het buitenkansje wel raad wist. Door de benen van Schendelaar schoof de aanvaller de bal dankbaar tegen het net.

Noodlot slaat toe

Een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd sloeg het noodlot toe. Een vrije trap vanaf de zijkant leek in eerste instantie weggewerkt te worden door de defensie van Oranje, maar de bal bleef hangen en kwam wat ongelukkig voor de voeten van Jan-Fiete Arp. De spits dacht geen moment na en knalde via de graaiende handen van Schendelaar raak. Met de moed der wanhoop deed Onder 17 er alles aan om de gelijkmaker in de vijf resterende minuten te forceren, maar de Duitsers kwamen geen moment echt meer in de problemen.

Onder 17 baalt: 'Deze les komt keihard aan' Onder 17 baalt: 'Deze les komt keihard aan' Lees hier de reactie van KNVB-coach Kees van Wonderen.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen