Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog O17: Drinken, veel drinken

KNVB Media
KNVB Media
3 oktober 2016, 12:15

Onder 17 op het Hongaarse trainingsveld. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt van 28 september tot en met 3 oktober in Hongarije het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze succesvolle groep talenten dat in mei 2017 van de partij wil zijn op de EK-eindronde in Kroatië.

Terug naar waar we hier voor zijn: voetballen en alles wat daar omheen draait. Het is een routinedag. Direct na het ontbijt een bespreking, waarbij beelden bekeken worden van Hongarije-Denemarken. Daarna studie - zondag of niet - de lunch, de rust en de laatste training. Nu op een ander veld, aangezien ons eerste trainingsveld te slecht geworden is.

Kruiwagen

Het kleine veld is beter, maar er zitten her en der wat gevaarlijke kuilen in de grasmat. Aangezien het zondag is en er geen terreinknechten zijn, neemt Patrick zijn werk over. Samen met de TLO komt hij met een kruiwagen zand aanrijden. Bij het gat aangekomen kijkt de TLO toe hoe Patrick het zand met een schop in het gat vlijt en dit netjes en strak en vooral met gevoel aanstampt.

Hier in Hongarije is het zeker geen routinedag. Vandaag kunnen de Hongaren in een referendum zich uitspreken voor of tegen het opnemen van 1294 vluchtelingen, zoals afgesproken binnen de EU. De premier is een fel tegenstander van deze regeling en laat dat ook blijken uit het grote aantal billboards en aanplakbiljetten in de stad, maar ook langs de snelwegen: "Stem nee!"

Een vraag, met een antwoord

Vandaag verder niets meer te melden, dan maar een vraag beantwoorden.

Wat  drinken de spelers eigenlijk tijdens de training en de wedstrijd?

Het antwoord is: Aquarius, een sportdrank bedoeld om het vocht, maar ook de koolhydraten (de suikers) bij te vullen. Door de concentratie wordt het heel snel in de maag opgenomen. Het is belangrijk, maar dat geldt voor elke professionele en recreatieve sporter en wandelaar, dat je drinkt voordat je dorst krijgt.

Elk rustmoment benutten

Bij een intensieve training betekent dat om de vijf á tien minuten een paar slokjes. Elk rustmoment bij een training, na een korte bespreking, even wat drinken. Bij warm weer - wat nu hier in Hongarije aan de orde is - moet je veel vaker drinken.

Om 21.30 uur is er weer een bespreking, waarbij de coach aan de hand van de beelden van de training de puntjes nog eens op de i zet. In de ochtend hebben de spelers de beelden van Hongarije gezien. Zij weten nu genoeg van hun tegenstanders. Maandag zal het team laten zien hoe scherp en gedreven zij zijn. Uitvoeren wat afgesproken is, dan zit ik ontspannen op de tribune.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen