Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog O17: Over matchfixing

KNVB Media
KNVB Media
30 september 2016, 9:00

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt van 28 september tot en met 3 oktober in Hongarije het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt van 28 september tot en met 3 oktober in Hongarije het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze succesvolle groep talenten dat in mei 2017 van de partij wil zijn op de EK-eindronde in Kroatië.

"Terugblikken en vooruitkijken. Tijdens de bespreking om 10.00 uur vraagt de coach waarom we delen van de wedstrijd terugkijken. Het antwoord komt uit de groep: 'Van beelden leer je'. Zo worden er zowel positieve uitlatingen gedaan als kritische kanttekeningen gemaakt. Natuurlijk is Kees van Wonderen erg tevreden met het resultaat, maar achterover leunen is er niet bij. Dan worden de beide doelpunten getoond, plus de zeven andere kansen die we gehad hebben. Ook de vier Deense kansen komen voorbij, waarbij hij helder weergeeft waar het van onze kant anders, beter had gemoeten.

Het is hersteldag, zeker voor de spelers die een dag eerder het hele duel op het veld stonden. De hersteltraining wordt gegeven door Michael, onze fysio. Na de warming-up en wat loopoefeningen is het tijd om de matjes neer te leggen voor allerhande gerichte rekoefeningen. Dan begint de pret: speloefeningen met de bal, 20 keer koppend hoog houden. De verliezers maken onder luid gejoel een extra rondje. De hersteltraining is erop gericht 'lekker in beweging te zijn en het lichaam niet te zwaar te belasten'.

Aanwijzingen

De spelers die nog niet of weinig gespeeld hebben, krijgen een training van Kees en Peter met onder andere een rondootje, waarin Kees meespeelt en geniet en tussendoor aanwijzingen geeft. Peter, onze assistent-trainer, leidt het geheel en bij een goede actie  van Kees roep hij enthousiast: 'Goeie bal trainer!' Edmond, onze keepertrainer, is druk met zijn twee keepers. Hierna wordt er een partijspel gespeeld van 11v8 ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Liechtenstein, waarbij er vooral via de zijkanten moet worden aangevallen.

Na de lunch is er een lezing voor alle teams over matchfixing. De gevaren worden uitgebreid belicht.  Hoe kon het zover komen? De criminelen proberen het vertrouwen van een speler te winnen via bekenden. Zij geven cadeautjes als de speler een opdracht van hen uitvoert. Doet de speler dat, dan begint daarna de chantage, de genoemde speler is strafbaar. Wil de speler niet meer verder, dan wordt met geweld gedreigd. Er is hier echt sprake van georganiseerde misdaad.

Je kan op tientallen websites gokken op wedstrijdmomenten: wie maakt de eerste goal, wie krijgt de eerste gele kaart, wat is de ruststand, wat is de eindstand? Enzovoort. Deze sites zijn nu nog in Nederland verboden. Enig idee hoeveel geld daarin omgaat? Voor een Nederlandse competitiewedstrijd tussen 15 en 25 miljoen. Voor een topper 60 miljoen. In Engeland 75 miljoen voor een doorsneewedstrijd en 300 miljoen voor een topper. Gokken op de Champions League-finale? Inzet 1 miljard! Ook tijdens ons  toernooi zal er volop gegokt worden via speciale goksites. Wereldwijd wordt er jaarlijks voor 1000 miljard gegokt! Vooral in Azië is het 'booming business' en het breidt zich nog steeds uit.

Ongewoon gokgedrag

70 landen doen mee om matchfixing op te sporen. Worden er ergens in de wereld verdachte resultaten geconstateerd, dan wordt er gekeken of er sprake is van ongewoon gokgedrag. Zo ja, dan volgt er nader onderzoek in samenwerking met politie en justitie. Een voetballer in Nederland mag niet gokken op een wedstrijd uit de eigen competitie. Een profvoetballer mag dus nooit met de Toto meedoen. Van elke speler wordt in een database bijgehouden welke wedstrijden hij heeft gespeeld en of er geen onregelmatigheden voorgekomen zijn. Dit geldt trouwens ook voor scheidsrechters en trainers. Wordt een speler gesnapt, dan volgt er een straf: van een berisping tot levenslange uitsluiting van welke competitie dan ook. Weg carrière!

De jongens wordt op het hart gedrukt ook geen vrienden of bekenden te laten gokken op hun wedstrijden. Drie gouden regels krijgen ze mee: herken je de man of vrouw die je matchfixing aanbiedt, zeg nee, blijf bij je standpunt en licht de UEFA in via de mail of via hun site. In de uitleg vorig jaar eindigde de UEFA-gedelegeerde met de slogan: be smart, be safe, be clean, be open. Eentje om makkelijk te onthouden.

Huiswerk

Na het rusten staat het huiswerk op het programma. Voor ze het zelf doorhebben zijn ze al weer een uur geconcentreerd bezig. Thomas heeft een proefwerk biologie en Hans, onze teamarts, neemt hem apart om de hoofdzaken nog een keer langs te lopen. In de avond hebben drie jongens een proefwerk; zij hebben zich goed voorbereid, hopelijk worden het voldoendes. Direct na afloop laat ik het gemaakte werk scannen bij de receptie en mailen naar hun docent.

Om 21.30 wordt Liechtenstein aan de hand van beelden geanalyseerd. De eerste vraag van Peter, die de bespreking leidt: 'Wat kunnen we verwachten?' "Vooral lange ballen", is het antwoord. Volgende vragen: 'Hoe kunnen we door hun verdediging heen spelen en welke opties hebben wij?' De beelden laten duidelijk zien dat zij geen duels aangaan. Verdere uitspraken van de technische staf: 'Wij moeten waken voor onderschatting en wij moeten vooral de rust bewaren en ons eigen spel spelen'.

Er wacht ons vast een mooie dag, maar, pas op, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Eerst maar eens hoe de wedstrijd zich ontwikkelt."


Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen