Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 verslaat Denemarken

Ruud Scheper
KNVB Media
28 september 2016, 18:00

Oranje onder 17 is goed begonnen aan de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi. Het won met 0-2 van Denemarken. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is goed begonnen aan de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi. In het Dabas Varosi Stadium in Boedapest was de equipe van KNVB-coach Kees van Wonderen met 0-2 te sterk voor Denemarken. "We hebben prima gespeeld”, stelde de oefenmeester tevreden vast. "Dit is een lekker begin.”

En dat was in de afgelopen jaren wel eens anders. Hoewel Onder 17 vorig jaar doorstootte tot de halve finale op het EK begon het steevast met een domper aan een toernooi. “Dan moesten we alle zeilen bijzetten om het weer recht te strijken”, herinnerde Van Wonderen zich. “Dat was zo tijdens de eerste kwalificatieronde, dat was zo tijdens de Eliteronde en ook bij het EK zelf gebeurde ons dat. Gelukkig zijn we nu een keer beter begonnen.”

Oranje dankt Schendelaar

De eerste kans van de wedstrijd was evenwel voor de Denen. In de omschakeling, een van de grote wapens van Denemarken, zo had Van Wonderen vooraf nog gewaarschuwd, werd Onder 17 bijna geslacht. Het was aan keeper Jasper Schendelaar te danken dat de brilstand op het scorebord bleef. De keeper stond uitstekend opgesteld waardoor hij de inzet van dichtbij vrij gemakkelijk onschadelijk kon maken.

Gaandeweg knokte Oranje zich in het duel en werd het de bovenliggende partij. Het resulteerde vooral in veel gevaar vanaf de linkerkant, waar de tandem Kik Pierie-Myron Boadu op volle toeren draaide. Het resulteerde in een scherpe voorzet van laatstgenoemde, die net door Redan werd gemist en een kopkans van Pierie, die zijn hoofd net teveel onder de bal kreeg waardoor het projectiel over vloog.

Panenka

Na een half uur spelen kwam Onder 17 op een 0-1 voorsprong. Daishawn Redan versnelde de zestien in, trok de bal terug op Boadu, maar voordat die kon uithalen stortten twee Denen zich op de aanvaller. Onreglementair, zo oordeelde de scheidsrechter die er bovenop stond. De toegekende strafschop werd door Juan Familio-Castillo in het doel gestift. Het was aan Schendelaar te danken dat Denemarken vlak voor de pauze niet op gelijke hoogte kwam. De doelman gooide zich vol voor een kansrijke Deense aanval en redde met de voeten.

Na een eerste speldenprik van Denemarken na de pauze, was het de bedrijvige Boadu die gevaarlijk voor het doel van de tegenstander opdook. De linkerspits mikte echter te hoog. Dat deed hij kort daarna niet, toen een mooi één-tweetje tussen Achraf el Bouchataoui en Castillo bij hem terecht kwam. De aanname was perfect, de afronding in het dak van het doel haast nog mooier. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Eén grote kans kreeg Oranje nog via Zakaria Aboukhlal, die bediend werd door El Bouchataoui, maar de invaller schoot naast.

Reuzenstap

Tevreden constateerde Van Wonderen dat zijn team door de overwinning op de directe concurrent een reuzenstap had gemaakt richting de Eliteronde. “De eerste twee gaan door en dat geldt ook voor de beste nummers drie”, vertelde hij. “Dat betekent dat we nu al bijna geplaatst zijn.”

Vrijdag staat het duel tegen Liechtenstein op het programma. “We zijn aan onze stand verplicht om die te winnen”, vond Van Wonderen. “Dan gaat het in het laatste duel maandag tegen Hongarije om de poulewinst, niet onbelangrijk omdat je als poulewinnaar een plek in de A-poule krijgt en de andere topteams misschien ontloopt. Daar gaan we dus alles aan doen.”

Statistieken

Wedstrijd
Denemarken - Nederland 0-2 (0-1).

Scoreverloop
32. Juan Familio-Castillo 0-1 (strafschop), 50. Myron Boadu 0-2.

Opstelling Nederland
Schendelaar, Daverveld, Bakker, Pierie, Geertruida, Redan, Haspolat, El Bouchataoui, Castillo (51. Mallahi), Buitink (60. Abouklal), Boadu (63. Van Hoeven).


Spelers & Staf

Alle informatie over de spelers en de technische staf van Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen