Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog O17 Trots op de leeuw

KNVB Media
KNVB Media
27 september 2016, 9:45

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt van 28 september tot en met 3 oktober in Hongarije het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt van 28 september tot en met 3 oktober in Hongarije het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze succesvolle groep talenten dat in mei 2017 van de partij wil zijn op de EK-eindronde in Kroatië.

Zondagavond om 22.30 aangekomen in een doodstil hotel in Budapest. En vanmorgen? Het lijkt wel een druk treinstation, overal jongeren met hele grote tennistassen. Wat is er aan de hand? Tot 2 oktober is in de stad het junior Daviscup/Fedcup-wereldkampioenschap. Met deelnemers uit 24 landen, allemaal ondergebracht in ons hotel. In de gauwigheid zie ik spelers en speelsters uit China, Japan, Rusland, India, Argentinië, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Nederland doet helaas niet mee.

Studie

Om 9.00 zit iedereen, min of meer uitgeslapen in de eetruimte. De bondscoach geeft aan dat het toernooi nu echt begonnen is en dat de focus alleen maar gericht moet zijn op datgene waarvoor we hier zijn: plaatsing voor de eliteronde. Met alle vier deelnemende voetballanden delen we deze eetzaal. Via schuifdeuren kunnen we wel onze eigen ruimte creëren. Nu zitten we er nog alleen, kijken hoe het morgen gaat, als de andere teams er ook zijn.

De ochtend wordt verder besteed aan de studie. Vandaag en morgen in een mooie ruimte met voldoende éénpersoonstafels. Voor de studieruimte daarna moet nog een oplossing gevonden worden. Bij Patrick is dat in goede handen en dat komt zeker goed.

De kleur van eten

Gisteren zijn ook de afspraken herhaald, waaraan we ons deze periode houden. Wees trots op de leeuw op je shirt en realiseer je dat je bekeken wordt, waar je ook bent of loopt. Zet bij activiteiten altijd je telefoon op stil. Rust goed en eet verstandig. "Je wint de meeste wedstrijden in bed" is een uitspraak van verschillende topsporters.

In mijn blogs vanuit Jena heb ik verteld over de kleuren die bij de verschillende gerechten horen. Hans, onze dokter, zet rode (bij voorkeur niet eten), oranje (matig van eten, vaak te vet, zeker hier in Hongarije) en groene (prima!) kaartjes bij de lopend buffet, zodat elke speler bewust het meest verstandige eten tot zich neemt, althans dat verwachten wij. Naomi Brinkmans, sportdiëtiste bij de KNVB, had dit van tevoren met hem besproken. Als een variant op het eerder besproken foodconcept.

TPE, wat is dat?

Nog drie afspraken: lever je kleding op tijd in, draag altijd scheenbeschermers bij de training en ga verstandig en bewust om met de sociale media. Verstuur bijvoorbeeld niet laat in de avond of in de de nacht een berichtje. Tot slot: lever op tijd je TPE in.

De afkorting staat voor Team Performance Exchange. In dit computersysteem moeten de spelers elke ochtend voor het ontbijt aangeven hoe zij zich voelen als ze opstaan en wat hun fysieke gesteldheid is, bijvoorbeeld hoeveel uur hebben ze geslapen en wat is hun spierspanning (hoe stijf zijn ze). Deze gegevens worden door de dokter en de fysiotherapeut bekeken en beoordeeld. En waar nodig wordt actie ondernomen.

Daarnaast kan de staf bijhouden hoeveel speelminuten ze in actie kwamen en hoe de spelers de trainingsintensiteit vonden. Dit geven zij aan door middel van een cijfer. Al deze gegevens worden in ieders "my TPE" verwerkt.

Gretig

Na de rust van de middag gaan we om 15.00 met de bus richting veld. Het is een half uurtje rijden en onderweg kunnen we een blik werpen op Budapest.

Tijdens de training worden de puntjes op de i gezet, de lijnen uitgezet en de technische staf kijkt, corrigeert, reageert enthousiast en houdt ze scherp. Een geweldige inzet en gretigheid maakt zich van de spelers meester. Leuk om naar te kijken en geruststellend.

Details

Om 21.30 is het weer tijd voor de bespreking. De bondscoach geeft aan dat ze bij de top van de club horen, bij de top van Nederland, maar nog niet bij de top van Europa. En dat willen jullie. Dat betekent elke dag proberen een hoger niveau te bereiken. Daar word je beter van, want op dit niveau telt elk detail. De details maken het verschil tussen winnen en verliezen.

Aan de hand van beelden krijgen spelers feedback op hun training. Plus- en verbeterpunten worden aangestipt. Er is veel interactie tussen Kees en de spelers. Vragen en antwoorden volgen elkaar snel op.

De Denen

Daarna volgt de analyse van de Deense ploeg. Hoe gaan we ze aanpakken? Ik vertel daar niets over; je moet de tegenstander niet wijzer maken dan nodig is. Om 22.00 nog een snack in de vorm van yoghurt en fruit en dan zit de dag erop.

Dinsdag hetzelfde programma als vandaag. Onder 17 speelt op woensdag 28 september de eerste wedstrijd tegen Denemarken. De aftrap in Dabas is om 16.00 in het Dabas Varosi Stadium.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen