Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Portugal was een maatje te groot'

KNVB Media
KNVB Media
18 mei 2016, 17:50

Foto: KNVB Media

Natuurlijk was hij teleurgesteld na de uitschakeling van Onder 17 in de halve finale van het EK, maar KNVB-coach Kees van Wonderen was wel zo reëel om toe te kunnen geven dat Portugal de verdiende winnaar was. “Zij waren gewoon een maatje te groot”, zag hij. “De beste heeft gewonnen. Zo simpel is het.”

Een kwartier lang kon Onder 17 de Portugese opponent bijbenen, daarna was het de tegenstander die het tempo en het ritme van de wedstrijd bepaalde. “Natuurlijk is het zuur als je er zo dichtbij bent”, reageerde Van Wonderen. “En je moet altijd balen, dat hoort bij de sport. Verliezen is nooit leuk. Maar ik verlies liever op zo’n manier, van een betere tegenstander, dan dat je de finale mist terwijl je zelf de bovenliggende ploeg bent geweest.”

Lang en mooi seizoen

Met de uitschakeling komt een einde aan een lang seizoen. Twee kwalificatierondes, de poule des doods en een kwartfinale werden overleefd tot Portugal een einde maakte aan de titelaspiraties van de talenten uit Nederland. Zeventien wedstrijden speelde de ploeg van Van Wonderen in totaal. De coach had genoten van de leercurve van zijn team. “We zijn echt gegroeid. Individueel maar ook als team. We zijn steeds meer naar elkaar toegegroeid en hadden steeds meer vertrouwen in elkaars kwaliteiten. Maar daarom is deze nederlaag ook juist des te zuurder. We waren er zo dichtbij.”

Toch was de grootste teleurstelling snel verwerkt. Terwijl hij terugkeek op het hele jaar verscheen er een glimlach op zijn gezicht. “We horen bij de beste vier landen van Europa”, constateerde Van Wonderen tevreden. “De jongens hebben veel voor de kiezen gehad en hebben enorm veel geleerd dit jaar. Daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. Het is nu aan hen om er lessen uit te leren voor de rest van hun carrière.”

Geweldige ervaring

Maar ook voor de oefenmeester zelf was het een uitermate leerzaam jaar. Voor het eerst had de voormalig international de leiding over twee jeugdteams (Onder 17 en Onder 18) van Oranje. En dat beviel uitstekend. “Het hele jaar was al fantastisch, maar dit EK was helemaal bijzonder. Als je ziet hoe die jongens ervoor leven… Dat is echt heel mooi om te zien. Een geweldige ervaring.”


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen