Onder 17 loopt EK-finale mis

Ruud Scheper
18 mei 2016, 15:00

Gewogen en te licht bevonden, zo luidde het harde maar eerlijke oordeel na de verloren halve finale op het EK in Azerbeidzjan tegen Portugal. - Foto: Foto Sportsfile

Gewogen en te licht bevonden, zo luidde het harde maar eerlijke oordeel na de verloren halve finale op het EK in Azerbeidzjan tegen Portugal. De Zuid-Europeanen wonnen met 2-0 en daar was, zeker op basis van de eerste helft, niets op af te dingen. Voor de pauze knikte topschutter José Gomes raak uit een vrije trap. Na de pauze verdubbelde verdediger Diogo Dalot de score.

Onder 17 begon nog wel aardig aan het duel en de eerste kans was dan ook voor Nederland. Tahith Chong slingerde de bal voor het Portugese doel langs, maar zag dat de meegestormde Donyell Malen en Che Nunnely beiden een teenlengte tekort kwamen om de scherpe voorzet tot doelpunt te promoveren.

Aanvalsgolf na aanvalsgolf

Het was direct de enige keer dat Oranje bij het doel van Portugal-goalie Diogo Costa opdook in de eerste veertig minuten. Portugal schrok wakker na het gevaarlijke moment van Oranje en creëerde in de volgende 25 minuten acht (!) grote en kleine kansen. Aanvalsgolf na aanvalsgolf zag Van de Meulenhof op zich afkomen, maar tot de 25e minuut gaf hij zich niet gewonnen.

Op de kopbal van Gomes uit een scherp ingesneden vrije trap had de doelman echter geen antwoord. Het was al de zevende goal van de Portugese aanvalsleider op het EK. Onder 17 mocht niet mopperen dat het daar tot de rust bij bleef, want bij iedere vrije trap of corner was het alle hens aan dek voor de equipe van KNVB-coach Kees van Wonderen.

Kleine achterstand

Dat bleek eens te meer vlak na de pauze. Enthousiast en gesteund door de nog altijd maar kleine achterstand begon Onder 17 aan het tweede bedrijf, maar koud een minuut later lag de bal voor de tweede keer in het net. In het net achter Van de Meulenhof welteverstaan. Gelukkig voor de Nederlandse doelman werd de tweede doeltreffende kopbal van Gomes uit het duel afgekeurd. De spits stond op het randje van buitenspel, maar werd afgevlagd.

Ditmaal liet het antwoord van Oranje niet lang op zich wachten. Chong werd neergelegd op de rand van de zestien en ging zelf achter de bal staan. Zijn inzet scheerde nipt langs de verkeerde kant van de paal. Kort daarna was Oranje opnieuw bijna gevaarlijk, maar de voorzet van Nunnely was net te scherp voor Malen.

Opgeheven hoofd

Na een kwartier in de tweede helft, toen Oranje net leek te mogen dromen over een eventuele gelijkmaker, werd het ruw uit die droom gewekt. Diogo Dalot omspeelde Tyrell Malacia en verraste Van de Meulenhof met een hard schot in de korte hoek, waarmee het duel gespeeld was.

Verder dan een knal van invaller Boyd Reith in het zijnet en een schot van afstand van Chong, die door een Portugese arm werd gestopt en misschien wel een strafschop had moeten betekenen, kwam Onder 17 niet meer.

Puike prestatie

Hoewel Onder 17 door de nederlaag tegen Portugal de finale in Baku misloopt, heeft de ploeg van Van Wonderen wel weer een puike prestatie neergezet. Het team kwam tot de halve finale en gaf daarmee een passend vervolg op de prestatiereeks van voorgaande jaren. Sinds 2005 kwalificeerde Onder 17 zich voor 9 van de 12 eindronden, waarbij het 5 maal de finale haalde en 7 keer de halve finale. In 2011 en 2012 kroonde Onder 17 zich tot winnaar.

Portugal – Onder 17 2-0 (1-0).

Scoreverloop: 25. José Gomes 1-0, 56. Diogo Dalot 2-0.

Gele kaart: Wehrmann, Malacia, Bakboord en Fernandes (Nederland).

Opstelling: Van de Meulenhof, Malacia, De Ligt, Wijndal, Bakboord, Fernandes, Kadioglu (52. Reith), Wehrmann, Nunnely (52. Kluivert), Malen, Chong.