Onder 16 sluit af met ruime zege op VS

18 juni 2017, 7:45

Onder 16 sloot het toernooi om de International Dream Cup af met een 5-2 zege op de Verenigde Staten. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft het toernooi om de International Dream Cup in Japan afgesloten met een 5-2 overwinning op de Verenigde Staten. Het team van KNVB-coach Peter van der Veen knokte zich door de zege naar de koppositie in de poule.

De zege bleek niet toereikend voor de toernooiwinst. Onder 16 was daarvoor afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Japan en Guinee die later op de middag werd gespeeld. Japan pakte uiteindelijk door een beter doelsaldo de toernooizege.

Japan wint Japan wint Onder 16 ziet toernooiwinst naar Japan gaan.

Ondanks de ruime overwinning was het begin van de Nederlandse talenten tegen de Amerikanen desastreus. "Na vijftien seconden stonden we al op achterstand, terwijl Amerika de bal nog niet eens had aangeraakt", zag Van der Veen. De tegentreffer kwam op het conto van doelman Daan Reiziger die zich verslikte in een op het eerste oog onschuldige terugspeelbal. De aanname van de doelman was niet goed, waardoor de bal zomaar in het eigen doel rolde. "Dat had hij nog nooit eerder meegemaakt. Dat was voor hem ook een leermoment."

Herpakken

Arjen van der Heide, maker van de 1-1.

Onder 16 herpakte zich snel en kwam via Arjen van der Heide op gelijke hoogte. Een lange bal van de Verenigde Staten werd onderschept, waarna Nederland er via de rechterflank uitkwam. De voorzet werd nog door de Amerikaanse doelman weggewerkt, maar de bal belandde daarbij pal voor de voeten van Van der Heide. Voor de aanvaller van sc Heerenveen was het vervolgens een koud kunstje om het leer tegen de touwen te schieten.

De gelijkmaker zorgde voor vertrouwen bij Onder 16. "Vanaf de 1-1 speelden we echt heel goed", vond Van der Veen die zijn team via een benutte strafschop van Wouter Burger en een eigen doelpunt van de Amerikaan Julian Araujo zag uitlopen naar een 3-1 voorsprong bij rust.

Bij beide treffers was er een belangrijke rol weggelegd voor Crysencio Summerville. De rappe buitenspeler verdiende een strafschop nadat hij door de Amerikaanse doelman onderuit werd gehaald, terwijl hij bij de 3-1 zag hoe Araujo zijn voorzet in eigen doel gleed. "We hadden zelfs nog vaker kunnen scoren", zei Van der Veen om het krachtsverschil tussen zijn ploeg en de VS te benadrukken.

Wissels

Toch duurde het even voordat Onder 16 na rust de draad weer oppakte. Het zware programma was daar debet aan. "We speelden die eerste fase na rust heel matig", vond Van der Veen. "Amerika scoorde op dat moment terecht. Je merkt dat drie wedstrijden van twee keer 45 minuten heel zwaar is voor deze jongens, dat ga je op een bepaald moment voelen. Noodgedwongen hebben we daarom een aantal wissels ingebracht, zij zorgden ervoor dat we de motor weer aan het draaien kregen."

Over het gehele seizoen kunnen we tevreden zijn

In het laatste kwartier van de wedstrijd pakte Onder 16 weer de controle en via doelpunten van Kenzo Goudmijn en Joshua Zirkzee liep de ploeg uit naar de 5-2 overwinning. De ruime zege zorgde voor tevredenheid bij Van der Veen. "We hebben goed gevoetbald, ook verdedigend stond het goed georganiseerd. We waren heel dominant en lieten zien dat we aan de bal beter waren dan de Amerikanen. Het was voor ons een mooie afsluiter van het seizoen."

Wouter Burger was trefzeker vanaf de strafschopstip.