Onder 16 lijdt onnodig verlies tegen Guinee

16 juni 2017, 11:15

KNVB-coach Peter van der Veen vond het verlies tegen Guinee onnodig. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft de goede start op de International Dream Cup in Japan geen vervolg gegeven. Na de 3-1 overwinning van woensdag op het gastland, verloor de ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen tijdens de tweede wedstrijd van het toernooi met 2-1 van Guinee.

Er is soms geen touw aan vast te knopen, maar ze doen alles om te overleven

Van der Veen vond het verlies van zijn ploeg onnodig. "Wij hadden de meeste kansen, maar scoorden niet. We kwamen nog wel met 1-0 voor, maar direct daarna maakten zij de gelijkmaker. Vervelend, maar ik heb de jongens in de rust ook gezegd dat het niet aan onze tactiek en techniek lag. Wel hadden we moeite met het fysieke spel van Guinee. Er is soms geen touw aan vast te knopen, maar ze doen alles om te overleven. Dat is on-Europees, dat maakt het voor onze jongens wel leerzaam."

Strafschop

Onder 16 had in de eerste helft lange tijd weinig te vrezen van Guinee en maakte het spel. Tot veel uitgespeelde mogelijkheden leidde dat in de eerste fase van de wedstrijd niet. De Afrikaanse opponent werd echter ook amper gevaarlijk.

Onder 16 kwam nog wel aan de leiding tegen de Afrikanen.

Uiteindelijk was het Joshua Zirkzee die Nederland na 38 minuten op voorsprong zette. De Feyenoord-aanvaller mocht aanleggen vanaf elf meter, nadat kort daarvoor Crysencio Summerville binnen het zestienmetergebied werd neergelegd. Voor de buitenspeler betekende dat direct het einde van de wedstrijd, hij kon met een blessure inrukken.

We zijn naar Japan toegekomen om het toernooi te winnen, maar hebben het nu niet meer in eigen hand

Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong, want de scheidsrechter had nog niet gefloten voor de aftrap of de bal lag aan de andere kant van het veld alweer in het net. Onder 16 raakte de bal in de kluts op het middenveld kwijt, waarna Guinee er via een steekpass uitkwam. Alseny Soumah kwam oog in oog met doelman Mees Bakker te staan en bracht de stand weer in evenwicht.

Achterstand

Bij rust leek er voor de Oranjetalenten nog niets verloren. De ploeg van Van der Veen leek ook te bouwen aan een nieuwe voorsprong, maar na twee grote kansen uit dode spelmomenten liet Nederland zich opnieuw verrassen door de Afrikanen. Wederom brak Soumah via een counter door de Oranjedefensie. Hij gaf de bal breed aan de mee opgekomen Momo Fanye Toure, die vervolgens de hoek voor het uitkiezen had en Bakker passeerde.

Keeper Mees Bakker.

In de resterende 35 minuten ging Onder 16 op jacht naar de gelijkmaker. Heel even leek Nederland ook te mogen juichen, toen in de slotminuut de bal panklaar op het hoofd van Wouter Burger werd gelegd. Van dichtbij kopte de aanvoerder echter in de handen van doelman Koumbassa, die daarna lang bleef liggen om tijd te rekken.

Stilte in de kleedkamer

De inzet van Burger was het laatste wapenfeit van Nederland, dat teleurgesteld afdroop. "De hele kleedkamer was stil na afloop", sprak Van der Veen. "We zijn naar Japan toegekomen om het toernooi te winnen, maar hebben het nu niet meer in eigen hand. Het enige wat we nog kunnen doen is zondag winnen van de Verenigde Staten, maar dan nog zijn we afhankelijk van wat Guinee doet tegen Japan. Voor ons is het zaak om dit duel achter ons te laten en vooruit te kijken naar de volgende wedstrijd."

De wedstrijd tussen Onder 16 en de VS wordt zondag om 4.30 uur Nederlandse tijd gespeeld. Onder 16 staat momenteel tweede in de poule met drie punten uit twee duels. Guinee is koploper met zes punten uit twee duels. Japan en de VS zijn na één duel nog zonder punten. Zij staan vrijdagmiddag tegenover elkaar.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Onder 16 - Guinee.